Innehållsförteckning
När kan man förhandla enligt LOU?
I bestämmelserna i LOU står det att förfarandet får tillämpas när det som ska upphandlas uppfyller ett eller flera av följande kriterier: den upphandlande myndighetens behov inte kan tillgodoses utan anpassning av lättillgängliga lösningar. upphandlingen inbegriper formgivning eller innovativa lösningar.
Vad innebär tröskelvärdet?
Tröskelvärdet är den beloppsgräns som avgör vilka regler en upphandling ska följa, de direktivstyrda förfarandena över tröskelvärdena eller de nationella förfarandena under tröskelvärdena. Europeiska kommissionen beslutar om tröskelvärdena.
När får man använda öppet förfarande?
Av förarbetena framgår att det inte finns några begränsningar för när ett öppet förfarande får användas. Av LOU-direktivet framgår att medlemsstaterna ska se till att upphandlande myndigheter ska få genomföra ett öppet förfarande vid upphandling. Rättstillämpningen får avgöra vad som gäller i denna fråga.
När är det tillåtet med direktupphandling?
Du kan direktupphandla när upphandlingens värde understiger direktupphandlingsgränsen. Du kan också direktupphandla i vissa särskilda situationer som finns angivna i upphandlingslagarna. Det finns inga krav i upphandlingslagarna för hur en direktupphandling ska gå till.
Vilka regler gäller för direktupphandling?
Vid direktupphandling gäller inte några särskilda regler kring hur upphandlingen ska genomföras. Det finns till exempel inga krav på annonsering, konkurrensutsättning, tidsfrister och liknande….Utgå alltid från upphandlingsprinciperna
- likabehandling.
- icke-diskriminering.
- öppenhet.
- ömsesidigt erkännande.
- proportionalitet.
När får man förhandla?
Finns det bestämmelser som reglerar när och hur man får förhandla? Vid upphandlingar på det icke-direktivstyrda området har den upphandlande organisationen möjlighet att förhandla om alla aspekter angående anbudet samt av upphandlingsdokumenten, förutom minimikrav och tilldelningskriterier.