Rekommendationer

Vad betyder tertiar utbildning?

Vad betyder tertiär utbildning?

I OECD-sammanhang används begreppet tertiär utbildning, som avser utbildning efter gymnasienivå och som leder till någon form av examen eller fortsatta studier. Begreppet bygger till stor del på det totala antalet studie- år och inte på krav på progression i kunskaper.

Vilka utbildningar räknas som eftergymnasial?

I Sverige är det utbildning som sker efter genomgången gymnasieskola. Ett exempel på eftergymnasial utbildning är akademisk utbildning vid högskola eller universitet. I Sverige finns även kvalificerad yrkesutbildning, Yrkeshögskola och folkhögskola.

Vad menas med eftergymnasial utbildning?

Eftergymnasial utbildning innebär, precis som namnet indikerar, utbildningar som sker efter att du genomfört gymnasiet. Eftergymnasial utbildning kan ibland också kallas för postgymnasial eller tertiär utbildning.

Är komvux eftergymnasial utbildning?

Precis som du skriver så finns det gymnasial utbildning och eftergymnasial utbildning. Gymnasial utbildning får du genom att gå gymnasiet alternativt läsa på den kommunala vuxenutbildningen, komvux.

Är YH eftergymnasial utbildning?

YH-utbildningarna på yrkeshögskolan är eftergymnasiala och bygger på den grund gymnasieskolan ger. För behörighet till utbildningarna på yrkeshögskolan kommer det att krävas genomgången gymnasieskola med godkänt slutbetyg eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.

Vad är Komvuxutbildningar?

Vad är gymnasial vuxenutbildning? Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasienivå. Till exempel om du saknar eller har en ofullständig gymnasieutbildning, eller behöver komplettera den gymnasieutbildning du har för att få behörighet till högskolan.

Är komvux och vuxenutbildning samma sak?

Grundläggande vuxenutbildning Den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå. Du kanske har en kortare utbildning än nio år eller behöver repetera några ämnen innan du fortätter på gymnasienivå. Då är komvux/vuxenutbildning ett jättebra alternativ.

Är Yrkeshögskola på gymnasienivå?

Yrkeshögskolan, förkortat YH, erbjuder praktik som kallas LIA (lärande i arbete) som en stor del av yrkeshögskoleutbildningen. Många av eleverna får sedan arbete på praktikplatserna. För att antas till en yrkeshögskoleutbildning måste du ha förkunskaper motsvarande utbildning på gymnasienivå.

Share this post