Trendig

Hur manga procent av alla kostnaderna utgors av skatter dvs energiskatt och moms?

Hur många procent av alla kostnaderna utgörs av skatter dvs energiskatt och moms?

Skatten betalas via elräkningen till elnätsföretaget Energiskatten är en fast kostnad som tas ut för varje enskild kilowattimme el som du har använt. Det är alltså inte en procentuell andel av dina kostnader som det är för moms eller inkomstskatt.

Hur mycket dyrare elräkning?

I snitt betalade de drygt 18 000 kronor för el från januari till november 2021. Det är en ökning på nästan 130 procent, jämfört med föregående år. Elkostnaden i norra Sverige har också mer än fördubblats. Här kan du läsa mer om varför elpriserna har blivit så dyra.

Vad kostar elen idag hur mycket av det är skatt?

Skatterna som kunden betalar är dels en energiskatt på el, dels moms med 25 procent på det totala priset för elnät plus elhandel plus energiskatten. Vissa myndighetsavgifter tillkommer. I skrivande stund, maj 2021 uppgår skatten till 35,6 öre per kWh, för de flesta i Sverige.

Har elskatten höjts?

Den 1 januari 2021 höjdes skatten på el med 0,375 öre per kWh inklusive moms. Det motsvarar 75 kronor per år för en villaägare med en elanvändning på 20 000 kWh per år och strax under 10 kronor per år för en lägenhetskund med 2 000 kWh i årlig användning.

Hur fungerar elskatten?

Energiskatten på elektrisk kraft, som elskatten egentligen heter, är en så kallad punktskatt. Denna typ av skatt tas ut på vissa utpekade varor, exempelvis energi, alkohol och tobak. Punktskatterna ger inte bara staten stora intäkter utan är också utformade för att förändra beteenden.

Hur fungerar energiskatten?

Den svenska regeringen har offentliggjort energiskatten för 2022. Från och med 1 januari 2022 introduceras en förändrad skattesats för el som innebär att den nya Energiskatten för 2022 är 36,0 öre/kWh (45,0 öre/kWh inklusive moms). Energiskatten som företag är skyldiga att betala kan variera kraftigt.

Share this post