Blogga

Hur Halalslaktar man ett djur?

Hur Halalslaktar man ett djur?

Djuren bedövas precis som vanligt och som alltid i Sverige. Avblodningen görs på samma sätt genom att djuret sticks i halsen. Det som är skillnaden från vanlig slakt är att en person med muslimsk status närvarar vid halalslakt.

Varför Kosherslakt?

Inom den judiska slaktmetoden kosher accepteras inte bedövning före avblodning. All sådan slakt är därmed förbjuden i Sverige, eftersom det inte är tillåtet att slakta obedövade djur.

Hur lever djuren i Sverige?

Alla djur som föds och lever i svenska djurfabriker dödas förr eller senare, oftast när de fortfarande är ungar. Grisar är bara ett halvår gamla när de dödas och kycklingar bara fem veckor. De landlevande djuren möter döden på ett slakteri. 2018 dödades omkring 106 miljoner djur på svenska slakterier.

Vad är en halalslakt?

Djurens Rätt anser att djur är individer med rätt att leva sina liv för sin egen skull och är därför emot all slakt av djur i livsmedelsindustrin. Begreppet halalslakt används ofta när det som egentligen avses är slakt utan bedövning, trots att det inte är samma sak.

Vilket kött är halal?

Halalslakt. Enligt islamisk lag skall slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall bli halal. Bland annat måste djuret vara mentalt närvarande när halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod. Enligt svensk lag skall djur alltid bedövas innan slakt.

Hur vet man om köttet är halal?

Kött från djur som dödats utan bedövning kan vara märkt som halal eller kosher i butikerna, men det kan också vara omärkt. Kött från de djur som slaktats utan bedövning behöver inte märkas på något särskilt vis.

Är halal bra?

Halalslakt är tillåtet, men inte slakt utan bedövning. Enligt svenska djurskyddsbestämmelser måste djur bedövas innan avblodning. Halalslakt i Sverige och på många andra platser skiljer sig alltså inte djurskyddsmässigt från hur andra djur i Sverige slaktas.

Share this post