Frågor

Vem far gora vad i tandvarden?

Vem får göra vad i tandvården?

Vissa arbetsuppgifter är särskilt reglerade och får bara utföras av en viss yrkeskategori. Men de flesta arbetsuppgifter bestämmer verksamhetschefen vem som får utföra, baserat på den enskildes kompetens. Regelverket ställer främst krav på hur arbetsuppgifter ska utföras, inte på vem som utför dem.

Vem får ge läkemedel?

Läkare, sjuksköterskor och tandläkare får iordningställa, administrera och överlämna läkemedel. Biomedicinska analytiker, tandhygienister, röntgensjuksköterskor och de barnmorskor som inte är sjuksköterskor är behöriga att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel inom sina respektive kompetensområden.

Vem får signera provsvar?

På vårdavdelning där rondning bedrivs enligt strikt PAL-system ska PAL under hela vårdtillfället vara remittent för prover och även signera alla provsvar. Vid vårdavdelning med veckovis fast avdelningsläkare ska avdelningsläkaren vara remittent för alla prover med signeringsansvar.

Får tandsköterska lägga bedövning?

– Jag får lägga ett provisorium på en tand, ta röntgen, lägga bedövning, ta bort tandsten, putsa, polera, fluorlacka, ta avtryck på patientens tänder. Vid operationer för implantat och andra behandlingar är jag med som assistent.

Vilka arbetsuppgifter inom Bettfysiologi kan delegeras till tandsköterska?

Tandsköterskor och tandhygienister utgör en viktig resurs i att identifiera patienter med ett potentiellt behandlingsbehov och kan också vara delaktiga i vissa behandlingsmoment och i behandlingsutvärdering. Smärta och funktionsstörningar i käksystemet är vanligt förekommande.

Vem får sätta på ID band?

Det finns inga särskilda regler för vem som får sätta id-band på en patient. Det är ofta verksamhetschefen eller den arbetsledande chefen som fördelar arbetsuppgiften. För många arbetsuppgifter i hälso- och sjukvården och tandvården finns det inga särskilda regler om vem som får utföra dem.

Share this post