Trendig

Vad menas med kulturell relativism?

Vad menas med kulturell relativism?

kulturrelativism, term som inom antropologin används för att beteckna både en moralisk attityd och ett forskningsmetodologiskt förhållningssätt till främmande kulturers sedvänjor och tankemönster.

Vilka problem kan Kulturrelativism leda till?

Kulturrelativism som vägledare när det gäller hedersförtryck hotar att äventyra rättstatliga och demokratiska principer då det finns en tendens att bryta ut det kulturella fenomenet ur det huvudsammanhang de numera utspelar sig, i demokratin och rättstaten Sverige.

Vad är Kulturobjektivism?

Kulturrelativism[redigera | redigera wikitext] Inom kulturrelativism är det framför allt kartläggning med hjälp av kvalitativa metoder som gäller. Motsatsen till kulturrelativism är således kulturobjektivism, tanken att det finns objektiva värden som tillåter värderingar av olika kulturer.

Vilka olika betydelser har begreppet kultur?

Kulturen omfattar bland annat språk, maktstrukturer, näringar, konst och idrott. Den omfattar också religion och andra åskådningar. Å andra sidan används begreppet kultur också i olika mer begränsade betydelser. Man kan exempelvis tala om finkultur, som skiljs från populär- eller folkkultur.

Vilka problem kan etnocentrism och Kulturrelativism leda till förklara?

Etnocentrism förklaras ofta som brist på kunskap och information. Ett problem med detta synsätt är dock att etnocentrism ses som något ofarligt och oskyldigt. Relationen mellan makt och etnocentrism osynliggörs därmed.

Hur uppstår etnocentrism?

Etnocentrism eller kulturchauvinism är ett uttryck formulerat av William Graham Sumner, innebär att egna etniska gruppen är alltings centrum och måttstock mot vad allt jämförs. Man betraktar världen utifrån sin egen plats, vilket betyder att andra kanske inte delar ens åsikt och dömer utifrån egna positioner.

Vad menas och etnocentrism?

Share this post