Innehållsförteckning
Vad menas med grundläggande färdigheter?
Grundläggande färdigheter är sådana färdigheter som vi behöver för att klara vårt vardagliga liv och för ett livslångt lärande. Till grundläggande färdigheter hör läs- och skrivkunnighet, matematikfärdigheter och digitala färdigheter.
Vad betyder kommunikationsfärdigheter?
Vissa färdigheter behöver vi allihopa för att kunna kommunicera med varandra, må någorlunda bra och fungera i samhället. Det finns många kommunikationsfärdigheter, t ex att ge kritik, att inleda ett samtal, att tacka nej mm. och vissa kan vara svåra att bemästra.
Vad är grundläggande kommunikation?
När forskare började prata om och studera kommunikationskompetens var det i singularform. Så småningom öppnades dörren för flera kommunikationskompetenser. Till att börja med kan vi slå fast att människor kan tala, lyssna, skriva och läsa. Detta är grundläggande kommunikationsförmågor som de flesta av oss har.
Varför vill vi kommunicera?
Typiska kommunikationsmål brukar sammanfattas med vad vi vill att våra målgrupper ska veta, tycka, känna och göra. Kommunikationsmålen tar vi fram tillsammans men det mesta kommer utifrån era övergripande affärsmål. Hur många ska vi nå och hur ska de reagera på det vi kommunicerar?
Vad är en kommunikationsmodell?
Den enkla modellen består av tre grundelement och visar hur information flyttas från sändare A till mottagare B. Första fasen är inkodning, A formulerar sitt budskap så att B kan förstå och mottaga informationen. Därefter väljer sändaren en eller flera kanaler som för fram informationen till mottagaren.
Vad är viktigt att tänka på i en pedagogisk verksamhet för att kunna skapa rätt förutsättningar för varje enskild individ?
Det är nödvändigt att pedagoger är medvetna om sin egen barnsyn (för bemötandet hänger ihop med förmågan till samspel). Har pedagoger förmågan att bemöta och samspela med barnen, så kan de även anpassa och organisera den pedagogiska verksamheten efter barnens behov och intressen.
Vad är inre förutsättningar för lärande?
I enlighet med FNs konvention om barns rättigheter är utbildningens väsentligaste syfte att utveckla barnets personlighet, fysiska och psykiska förmåga. Det innebär ett erkännande av att varje enskild individ har unika egenskaper, intressen, förmågor och behov av lärande.