Trendig

Hur tar man sig ur ett alkoholberoende?

Hur tar man sig ur ett alkoholberoende?

Bra behandling ger hjälp att se sig själv i ett annat ljus och underlättar i en självläkningsprocess. Det handlar om hjälp till självhjälp. – Störst chans att lyckas har man om man vågar vara öppen. Gå och prata med någon, det behöver inte vara en specialist, det går lika bra med en frivilligorganisation.

Kan man bli fri från alkoholberoende?

Det går att förändra sitt drickande och hitta tillbaka till ett liv där alkoholen inte styr. En del kan lära sig att kontrollera sitt drickande och minska sin konsumtion utan att helt sluta med alkohol. Men många väljer ändå att helt sluta dricka. Det kan vara lättare att inte dricka alls än att dricka lite.

Hur lång tid tar det att bli av med ett beroende?

I dag är det oklart om hjärnan kan återhämta sig helt från en beroendesjukdom. Genom forskning vet man att chansen till ett drog/alkohol-fritt liv ökar om man kan hålla sig drogfri/nykter i 5-7 år. Flertalet, ca 80 procent, återfaller dock inom ett år. I dag saknas det fullgod behandling för beroendesjukdomar.

Vilken behandling skulle de behöva för att bli fri från missbruket?

Det finns flera olika sorters hjälp att få beroende på vad du behöver. Det är vanligt att samtidigt ha andra besvär som man kan behöva behandling för….Här är exempel på behandlingar som kan hjälpa:

  • motivationshöjande samtal.
  • kognitiv beteendeterapi, KBT.
  • tolvstegsprogrammet.
  • läkemedelsbehandling.
  • självhjälpsgrupper.

Hur mycket kan man gå ner i vikt om man slutar dricka alkohol?

Att alkohol kan skada kroppen vet de flesta. Att man kan gå ner i vikt genom att låta bli alkohol, det är det dock färre som har koll på. Forskning från primärvården i Höganäs har faktiskt visat att genom att helt avstå från alkohol kan man gå ner fem procent av sin vikt på ett halvår.

Hur man blir av med ett beroende?

Vilken hjälp kan du få?

  1. Du kan få prata med någon som jobbar med att hjälpa unga att sluta med alkohol eller droger.
  2. Du kan få hjälp att prata med din familj eller andra personer som är viktiga för dig.
  3. Du kan få vård på sjukhus eller bo på ett behandlingshem en tid om du behöver.

Hur man blir av med missbruk av narkotika?

Share this post