Allmänning

Hur far man blanka kranar?

Hur får man blanka kranar?

Att du får fula kalkfläckar och avlagringar på din kran behöver inte betyda att du är dålig på att städa….Så får du bort kalkavlagringar runt och på kranen

 1. Lägga lite ättiksdränkt toapapper på kalken.
 2. Låta det dra en bra stund.
 3. Skrubba med borste och tandborste.
 4. Upprepa vid behov.

Hur använda Armaturfett?

När du har stängt av vattnet och lossat skruven, kan du demontera blandaren. Smörj in kran och infästning med blandarfett (även kallat armaturfett). Sedan borde din kran kunna öppnas och stängas igen utan några problem.

Hur byter man Strålsamlare?

Lossa på strålsamlaren I en kökskran kan du vanligtvis skruva loss den med handkraft. Strålsamlaren i handfatet i badrummet tar du oftast bort med hjälp av en skiftnyckel. Har du svårigheter med att lossa strålsamlaren från kranen, kontakta då tillverkaren eller leverantören av blandaren.

Hur får man en kran att sluta droppa?

I princip kräver det ”bara” att du stänger av vattnet och stänger av vattentillförseln till kranen via ventilerna. Lossa sedan blandaren genom att skruva loss den under bänkskivan. Ta upp kranen, lägg undan den och sätt den nya kranen i hålet. Dra åt den, anslut vattentillförseln ordentligt och slå på vattnet igen.

Hur rengör man en blandare?

För att avlägsna kalkfläckar och kalkbeläggningar används hushållsättika (12%) och vatten (en del ättika och fyra delar vatten), skölj efter noga med vatten och torka av. När det gäller blandare med strålsamlare, skruva loss strålsamlaren emellanåt och gör ren insatsen från vattenföroreningar.

Hur får man bort kalk från kranen?

Gör så här:

 1. Dränk in hushållspapper med ättika.
 2. Gör ett omslag runt kranen av det genomvåta papperet. Det ska täcka hela kranen där kalk finns.
 3. Fäst allt genom att dra på strumpan och knyt åt.
 4. Låt verka i 1 – 2h.
 5. Skura kranen med borste och såpa – var noga med skarvarna.
 6. Skölj och torka av!

Varför Armaturfett?

Silikonbaserat armaturfett Används för att smörja packningar, o-ringar, tätningar i pumpar, ventiler, armaturer mm. För dricksvattenarmaturer. Livsmedelsgodkänt.

Hur fungerar Diskmaskinsavstängning?

Diskmaskinsavstängningen är det lilla vred som ofta finns på foten av blandaren och som leder ner kallvatten genom det tredje rör, eller slang, som återfinns på dessa modeller. Funktionen är enkel. Du vrider på vredet och diskmaskinen har då tillgång till vatten.

Vad är en Strålsamlare?

En strålsamlare är så att säga en atrapp som fästs längst ut på blandaren, där den sedan ”samlar upp” strålen från blandaren och distribuerar den jämnt och bekvämt. En strålsamlare kan ha lite olika funktioner, beroende på var den ska användas, och beroende på hur blandaren ser ut.

Hur fungerar en kran?

I traditionella kranar är låshylsan, tillsammans med tätningsringen, fäst vid en skruv. När man vrider på kranen höjs skruven som i sin tur lyfter låshylsan och låter vattnet rinna ut genom kranen. När kranen stängs av, sjunker låshylsan igen varigenom vattenflödet stoppas.

Hur man byter vatten kran?

Byta blandare – steg-för-steg

 1. Börja med att stänga av vattnet.
 2. Skruva loss armaturen – använd gärna en tygtrasa som skydd för kakel och för förkromningen.
 3. Lossa på anslutningarna.
 4. Ta bort kranen.
 5. Sätt dit den nya kranen.
 6. Fäst rören.
 7. Slå på vattnet och var noggrann med att inget läckage uppstår.

Kan man byta blandare själv?

Det finns inga regler som säger att du inte får byta blandare själv, däremot är det en god idé att ta hjälp av en rörmokare om du känner dig det minsta osäker. Utan kvitto från en auktoriserad rörmokare (VVS-firma) kan det bli väldigt dyrt om någonting skulle bli fel och fuktskador skulle uppstå.

Share this post