Allmänning

Hur hoga ljud tal man utan risk for horselskador?

Hur höga ljud tål man utan risk för hörselskador?

Är man särskilt känslig kan man riskera att få en hörselskada även vid ljud som ligger inom 75-80 dB (A). Därför bör man vara försiktig och inte utsätta sig för genomsnittliga ljudnivåer över 80 dB (A) under sin arbetsdag. Impulsljud, till exempel slagljud är speciellt riskabla.

Kan man bli döv av hög musik?

Farligt, varnar experterna på institutet för döva i Storbritannien. Om du har för hög musik i hörlurarna i mer än en timme per dag kan du bli döv. Forskningen visar att om man utsätter sig ofta för 80 decibel, vilket är en vanlig ljudnivå i trafiken kan man drabbas av tinnitus.

Hur länge kan man lyssna på hög musik?

– En tumregel är att du inte ska lyssna högre än hälften av vad som är max på din telefon. Du ska inte heller lyssna för länge, helst inte mer än en timme om dagen och det är bra om du tar pauser i lyssnandet, säger Ann-Christin Johnsson som är forskare och lärare på Karonlinska Instituet.

Kan man lyssna på för mycket musik?

Det som faktiskt kan skadas av att lyssna på för hög musik är ens hörsel. Om du lyssnar på riktigt hög musik i hörlurar kan detta leda till att du får tinnitus eller hörselskador. Därför är det viktigt att justera volymen när man lyssnar. Överlag kan musik göra dig på både bättre och sämre humör.

Hur man brukar uppleva tinnitus?

Det kan till exempel vara tjutande, susande, pysande, brummande, brusande eller metalliskt. Styrkan på ljudet kan variera från ett svagt bakgrundsljud som bara hörs i tyst miljö till ett starkt ljud som låter mer än yttre ljud omkring dig.

Vid ca 85 dB (A) riskerar du att få hörselskada om du utsätts för ljudet under en längre tid. Ljudnivån motsvarar plåtarbeten, betongbilning och kapning av trä. Du bör vara försiktigt och inte låta den genomsnittliga ljudnivån överstiga 80 db (A) under din arbetsdag.

Share this post