Allmänning

Hur lange amortera 2%?

Hur länge amortera 2%?

Du har ett lån på 2,4 mkr och bostaden är värd 3 mkr. Det innebär en belåningsgrad på 80 procent. Du måste då amortera 2 procent på skulden varje år, tills belåningsgraden kommer ner till 70 procent. Det betyder att du amorterar 48 000 kr per år (4 000 kr per månad).

Vad innebär att amortera ett bostadslån?

Att amortera innebär att betala av ett lån, och här syftar vi på bostadslån. Om du är högt belånad (över 50 procent) Om du har en hög belåningsgrad, det vill säga över 50 procent, kan det vara en god idé att amortera mer eftersom du blir mer känslig för prisrörelser i marknaden.

Vad gäller amorteringskravet i Sverige?

Sedan den 1/6 2016 finns det ett amorteringskrav i Sverige som säger att din belåningsgrad styr hur mycket du måste amortera. Lånar du över 50 % måste du amortera, men om du lånar mindre än så eller om du har ett lån som är taget innan amorteringskravet infördes, bestämmer du själv om du ska amortera eller inte.

Vad är bäst att spara eller amortera?

Beroende på var på du befinner dig i livet och hur din ekonomiska situation ser ut i allmänhet, kommer du att få olika svar på den här frågan. Det korta svaret är att det är högst individuellt om det är bäst att spara eller amortera, främst beror det på vilken belåningsgrad du har på ditt boende (det vill säga hur mycket du lånar).

När kan man slippa amortera?

Ifall ditt bolån är mindre än 50 procent av bostadens värde kan du komma överens med banken om att göra lånet amorteringsfritt. Då betalar du endast ränta på lånet varje månad men du kan givetvis amortera när du vill ändå.

Hur länge amorterar man?

Om du har tagit bolån efter 1 juni 2016 behåller du samma amorteringskrav som tidigare. Om du har tagit bolån före 1 juni 2016 ska den del av lånet som överstiger 70 % av bostadens värde amorteras på maximalt 15 år. Lån som understiger 70 % av bostadens värde har inget amorteringskrav.

Share this post