Allmänning

Hur mycket vaxer flader per ar?

Hur mycket växer fläder per år?

Beskrivning: Stor buske eller litet träd som med stora klasar av doftande gräddvita blommor. Snabbväxande och anspråkslöst, men relativt kortlivat och utsatt för skadedjur. Höjd: 2-6 m, beroende på sort. Tillväxt: Fläder växer mycket snabbt, ca 50-100 cm per år.

Var trivs fläder bäst?

Fläder går bra att odla upp till zon 1-4 (5). Generellt trivs fläder i de flesta jordar, och trivs bra i både sol och halvskugga. Bäst trivs den dock i något sur och mullrik jord, på en plats med vandrande sol.

Varför blommar inte flädern?

Den falska blommar tidigare på våren med blommor som ser ut som druvklasar. Bären som bildas därefter på äkta fläder är svarta, där den falska flädern har röda bär. Om man bryter en kvist så är märgen ljus hos den äkta flädern, och mörk hos den falska.

När klipper man Fläderträd?

Beskär dina fläderbuskar redan i ung ålder för att skapa förutsättningar för en bra grundform. Detta görs lämpligen under vårvintern, och tänk då på att beskära väldigt sparsamt. Om du hellre vill att busken ska drivas upp till ett träd så ska du endast spara en, eller ett fåtal stammar.

Hur tätt ska man plantera fläder?

Avståndet mellan plantorna är lite beroende av vilken effekt man vill ha av planteringen. Tänker man sig en häck behöver man plantera ca 2 plantor per meter. Om man tänker sig som fristående buskar kan man ha ca 2 meter mellan plantorna, men då kommer det se glest ut i några år innan buskarna har vuxit upp.

När är det bäst att plocka Fläderblommor?

Plocka fläderblommor så här Flädern blommar i juni. Plocka klasarna en solig och torr dag, när de är helt utslagna, men inte överblommade.

När beskär man Fläderträd?

Om ni bara är ute efter något som växer upp riktigt snabbt och skyddar mot insyn skulle jag plantera en häck av fläder. Fläderbuskar är lättodlade och växer snabbt upp till 4-5 meter höga träd som formar 2-3 meter breda buskage.

När ska man plantera fläder?

I juni-juli blommar flädern med mängder av stora klasar med gräddvita blommor. Frukterna är först röda, men när de mognar på hösten blir de svartblå och glänsande. Vill du beskära din fläder ska det göras på vårvintern eller i JAS-perioden (juli, augusti, september).

När ska fläder klippas?

Fläder bör beskäras försiktig då en hård beskärning resulterar i en kraftig vattenskottsbildning, som ändå måste gallras sedan. En annan passande tid för att beskära flädern är under vårvintern, då dagarna ofta är torra och soliga.

Vilka blommor avskyr rådjur?

Växter som rådjur inte gillar

  • Allium.
  • Hyacint.
  • Snödroppe.
  • Pingstlilja.
  • Påsklilja.
  • Pärlhyacint.
  • Trädgårdsiris.
  • Kungsängslilja.

Vilken sorts fläder till saft?

Den ätbara fläderna, Sambucus nigra, blommar först i juni–juli och har platta blomklasar och doftar gott av fläder. Bryt av en klase och ställ upp och ner, står den kvar är den ätbar. I augusti kommer bären som är svarta, de går utmärkt att göra sylt och saft på, men de måste kokas annars kan de vara giftiga.

Hur man planterar Fläderbuske?

Vid plantering av fläder, blanda den urgrävda befintliga trädgårdsjorden med 50% Barkmylla, placera flädern i planteringsgropen, och fyll igen med din jordblandning. Trampa till för att få bort eventuella luftfickor. Vattna ordentligt! Fläderblommorna kan angripas av bladlöss (särskilt om plantan står för torrt).

Share this post