Allmänning

Vad ar delegering inom varden?

Vad är delegering inom vården?

Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. Den arbetsuppgift som ska delegeras måste vara klart definierad och inte förbehållen någon speciell yrkeskategori.

Vilka yrkeskategorier kan ge delegeringar?

Utfärdare av delegering Endast sjuksköterskor, läkare och tandläkare med såväl formell som reell kompetens får delegera iordningställande, administrering eller överlämnade av läkemedel. Med formell kompetens menas legitimation för yrket.

Vem får göra vad?

Vissa arbetsuppgifter är särskilt reglerade och får bara utföras av en viss yrkeskategori. Men de flesta arbetsuppgifter bestämmer verksamhetschefen vem som får utföra, baserat på den enskildes kompetens. Regelverket ställer främst krav på hur arbetsuppgifter ska utföras, inte på vem som utför dem.

Vad kan tandläkaren inte delegera till tandsköterskan?

Delegera inte vid personalbrist! så att en säker vård av god kvalitet uppnås. den mest optimala. förutsätter att den som ska utföra uppgiften får utbildning och har den kompetens som krävs.

I kommunens hälso- och sjukvård får en legitimerad personal, genom delegering överlåta åt en annan personal (till exempel undersköterska eller vårdbiträde) att utföra en hälso- och sjukvårdsuppgift. En förutsättning för delegering är att en god och säker vård av patienten kan garanteras.

Vad ska man kunna Vid delegering?

Den som genom delegering administrerar ett läkemedel ska ha tillräcklig kunskap om det ordinerade administreringssättet för att kunna utföra administreringen på ett patientsäkert sätt. Vid överlämnande av läkemedel måste man kunna informera patienten om hur administreringen ska gå till.

När ska du signera på Signeringslistan?

Signeringslistan är en journalhandling och ska förvaras hos patienten så länge de används. Färdigskrivna signeringslistor ska förvaras i patientjournalen. Signering av läkemedelslistor, vidbehovslistor och omvårdnadsinsatser skall alltid signeras EFTERÅT då man säkerställt att patienten fått enligt ordination .

Vad menar man med egenvård?

Med egenvård menas i detta sammanhang en hälso- och sjukvårdsåtgärd som en legiti- merad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården bedömt att en person själv kan utföra eller utför med hjälp av någon annan.

Share this post