Innehållsförteckning
Vad innebär Vygotskijs begrepp den Proximala Utvecklingszonen?
Den proximala utvecklingszonen = nivåskillnaden mellan vad individen kan lära sig på egen hand och vad individen kan lära sig tillsammans med en mer kompetent person.
Vad hade Vygotskij för tankar om lärandemiljö?
Enligt Vygotskij när barnen får delta i skapandet av sin lärandemiljö får de en känsla av meningsfullhet och att barn och pedagoger genom gemensam reflektion tillsammans kan hitta nya sätt att utveckla miljön. Vygotskij menar att grunden för lärandet är det sociala samspelet (Strandberg, 2006).
Vilken nytta kan man ha av Vygotskijs teori om utveckling i skolan?
Vygotskijs forskning visar att högre psykiska funktioner uppstår genom utforskande aktivitet inom ett område som har relevans och intresse för barnet. Lekens betydelse för inlärning har varit föremål för mycket forskning och här tillför Vygotskij nya tankar och fördjupad insikt. Det existerar ingen lek utan regler.
Vem var Lev Semjonovitj Vygotskij?
Lev Semjonovitj Vygotskij var en rysk psykolog, pedagog och filosof som kommit att bli oerhört inflytelserik inom den moderna utvecklingspsykologin och pedagogiken. Han föddes den 17 november 1896 i kejsardömet Ryssland och dog fortfarande mitt i livet kan man tycka, den 11 juni 1934 som en följd av sjukdomen tuberkulos.
Var Lev Semjonovitj Vygotskij född?
Lev Semjonovitj Vygotskij (ryska: Лев Семёнович Выготский), född 17 november 1896 i Orsja, Guvernementet Mogiljov, Kejsardömet Ryssland, död 11 juni 1934 i Moskva, Sovjetunionen, var en sovjetisk psykolog, pedagog och filosof som har varit inflytelserik inom den moderna utvecklingspsykologin och pedagogiken.
Vad var Vygotskys teorier?
Hans teorier betonade de roller som historien, kulturen och de sociala faktorerna spelade för kognition och ansåg att språket var det viktigaste symboliska vertyget som samhället gav individen (2). Vygotsky intresserade sig framför allt för utvecklingspsykologi, barnets utveckling, och utbildning.