Innehållsförteckning
Vad lär man sig på psykologi?
Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet psykologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om de komplexa faktorer som påverkar beteende, känslor och tankar hos människan både som individ och tillsammans med andra.
Var psykologi ett eget ämne?
Psykologi har inte alltid vart ett eget ämne utan har tidigare vart en gren av filosofin. Den grekiska filosofen Sokrates (470-399 f.Kr.) diskuterade människorna, och deras frågor om liv, död, ont och gott. Han gjorde så att den enskilda människans existentiella problem blev ett ämne för filosofin.
Vad är psykologiska perspektiv?
Psykologiska perspektiv. Några av de särskilda perspektiv som delat in psykologin i olika tankeinriktningar och förklaringsmodeller, vilka både avviker och överlappar varandra är neuropsykologi, behaviorism, kognitiv psykologi, genetisk psykologi och psykoanalys.
Hur delades psykologin in i två inriktningar?
Under 1800-talet delades psykologin in i två skilda utvecklingslinjer, en mer filosofisk och en mer fysiologisk. Två personer som representerade dessa två inriktningar var John B. Watson (1878-1958) och Sigmund Freud (1856-1939). Watson var en av de som menade att psykologin borde bygga på forskning och experiment.
Vad behövs för att plugga till psykolog?
För att bli psykolog ska du läsa psykologprogrammet som ges vid universitet eller högskola. Programmet är på fem år (300 högskolepoäng) och innehåller både teoretiska och praktiska delar. I slutet av utbildningen håller du på egen hand i terapi med patienter under handledning.
Vad lär man sig i psykologi 1?
Psykologi 1 tar upp hur utveckling sker och det ger en förklaring till varför vi tänker, känner och agerar som vi gör. Vi individer påverkar varandra och påverkas av andra i vårt beteende. Som en del i denna kurs ser vi på hur olika grupprocesser och auktoriteter påverkar oss.
Hur lång är psykologi 1 kursen?
Kurser i ämnet Psykologi 1, 50 poäng. Psykologi 2a, 50 poäng, som bygger på kursen psykologi 1. Psykologi 2b, 50 poäng, som bygger på kursen psykologi 1.