Blogga

Ar konstakning bra traning?

Är konståkning bra träning?

Svensk konståkning är en idrott på stark frammarsch! Som tidigare nämnts är konståkning är en idrottsgren som kombineras av stryka, power, uthållighet, rörlighet, koordination samt förmågan att uttrycka dig till musik på isen.

Kan man leva på konståkning?

Man tränar ofta väldigt hårt, man är noggrann med vad man äter och får man då ytterligare kommentarer från tränare så finns det en risk att man börjar fokusera på sin kropp på ett sätt som inte är hjälpsamt för prestationen. Och då vet man ju att drabbas du av en ätstörning så kommer inte att fungera över tid.

Hur mycket tränar en konståkare?

Konståkare börjar träna regelbundet vid låg ålder, de tränar på is ofta mellan tre och sex timmar per dag och som kompletterande träning har de markträning med vikter, konditionsträning, dans och aerobiska övningar.

Hur mycket kostar det att åka konståkning?

Tränar du 2 till 4 h is + fys per v. kostar det ca 2500- 5000 kr/termin. Tränar du 5 till 8 h is + fys per v. kostar det ca 6000-9000 kr/termin.

Vart kan man träna konståkning?

Åkarna i grupp Kåsk (konståkningsskolan) och uppåt tränar 2-5 gånger per vecka beroende på vilken nivå de befinner sig på. Klubben erbjuder också morgonträning för de som befinner sig på en högre nivå. Skridskoskolan har ett träningspass per vecka.

Är konståkning farligt?

Konståkning är en sjuk sport. För när det krävs självsvält och att riskera sin fysiska hälsa, att i framtiden kanske inte kunna få barn är det något som är riktigt galet. Nej, det är inte alla konståkare som lider av ätstörningar, och det är inte heller bara ett kvinnligt problem.

Hur lång tid tar det att bli bra på konståkning?

Vanligtvis tar det 2-3 säsonger att klara alla märken, självklart beroende på ålder, kunnande, ambition och antal träningstimmar. Barnen är oftast mellan 5-10 år när de tar sina första skridskoskolemärken. Träningsdosen ligger på 2-5 timmar per vecka och många går över till en annan grupp när de klarat märke 8.

När ska man börja med konståkning?

Man kan börja i vilken ålder som helst, men rekommendationen är att inte börja innan 3 års ålder. Det är aldrig för sent att börja med konståkning, många föreningar erbjuder även vuxna att börja i skridskoskola. Oftast åker man 1 timme per vecka och lär sig åka skridskor främst genom lekar och lekfulla teknikövningar.

Hur lång tid tar det att lära sig konståkning?

Vanligtvis tar det 2-3 säsonger att klara alla märken, självklart beroende på ålder, kunnande, ambition och antal träningstimmar. Barnen är oftast mellan 5-10 år när de tar sina första skridskoskolemärken. Träningsdosen ligger på 2-5 timmar per vecka och många går över till en konståkningsgrupp när de klarat märke 6.

När får man börja tävla i konståkning?

Man börjar med Grundtest Basic och Grundtest Fri. Barnen är vanligtvis från 7 år och uppåt när de börjar testa. Barnen får inte tävla överhuvudtaget om de inte har Grundtest i Friåkning. När barnen har klarat sin Grundtest Fri får de börja tävla med ett program.

Hur blir man bättre på konståkning?

För att bli en bra konståkare är det viktigt att träna upp styrka, kondition, spänst, explosivitet, balans, koordination, rörlighet och smidighet. En stark och smidig fysik underlättar utveckling samt förhindrar skador. Kom ihåg att fysträningen är lika viktig som isträningen.

Är konståkning svårt?

På tv:n påpekar is-panelen, domarna alltså, hur modiga de medverkande stjärnorna är. Eftersom det är så himla svårt med konståkning, så är bara det att de faktiskt vågar snöra på sig skridskorna och ge sig ut på isen värt väldigt mycket. Nån säger att de ”leker” konståkning vilket får Marcus Olofsson att sucka lite.

https://www.youtube.com/watch?v=RkQa5Imi0i8

Nationellt Idrottsgymnasium (NIU)

  • Riksidrottsuniversitet (RIU/EVL)
  • Share this post