Blogga

Far man ta privatlan till kontantinsats?

Får man ta privatlån till kontantinsats?

Om du inte har hunnit spara ihop till en hel kontantinsats finns möjligheten att låna till delar av den med ett lån som inte har bostaden som säkerhet, ett så kallat privatlån. Det som skiljer ett privatlån mot ett bolån är oftast att räntan är högre och återbetalningstiden för lånet är kortare.

Vilket är bästa lånet?

Sambla. Sambla är en av Sveriges populäraste förmedlare av lån, vilket är tydligt med ett kundbetyg på 4,8 av från över 16 000 omdömen på Trustpilot. Tack vare samarbetet med 40 långivare kan du känna dig säker att du får den bästa räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Kan man låna till kontantinsatsen? Ja, du kan låna till hela eller delar av kontantinsatsen. Du kan välja mellan att låna från din vanliga bank eller från en annan bank. Det innebär att du som bostadsköpare tar två separata lån: ett bolån och ett privatlån.

Kan man betala handpenning med kontantinsats?

Handpenningen kan vara en del av kontantinsatsen Även om handpenning och kontantinsats är två olika saker, kan du betala in handpenningen som en del av kontantinsatsen.

Hur mycket kan man låna till kontantinsats?

Bolånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, alltså beloppet du köper bostaden för. Resterande 15 % är kontantinsats, den del du måste betala med egna medel. Sådana är Finansinspektionens bestämmelser. Vanligast är att kontantinsatsen kommer från sparade pengar, vinst från bostadsförsäljning, arv eller gåva.

Vem betalar man kontantinsats till?

En del förväxlar begreppen handpenning och kontantinsats. Handpenning, som oftast är 10 procent, betalas direkt vid kontraktskrivningen till säljaren. Kontantinsatsen, som vanligtvis är 15 procent, är en säkerhet för banken att inte bli av med pengar om värdet på din bostad skulle sjunka.

Hur kan man spara ihop pengar till en bostad?

När man pratar om att spara till hus brukar det därför främst handla om att spara till kontantinsatsen. I Sverige är det lag på att kontantinsatsen ska vara minst 15 procent av huspriset. Självklart är det positivt om du kan spara ihop mer pengar än de obligatoriska 15 procenten.

Share this post