Blogga

Hur gor man om man vill ha dop?

Hur gör man om man vill ha dop?

Dopet hör i Nya testamentet nära samman med tron. Jesus uttalade själv detta samband i den s.k. dopbefallningen: gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er.

Att planera ett dop – en praktisk guide

 1. Boka kyrka och bestäm lokal.
 2. Skicka ut inbjudningar.
 3. Dopklänning till bebisen.
 4. Kalaskläder till hela familjen.
 5. Dekorera kalasfint till mottagningen.
 6. Mat och dryck till mottagningen.
 7. Gästbok att spara.
 8. Tackkort med foto.

När ska man ha dop?

De flesta döps vid 4 – 5 månaders ålder Idag finns ingen sådan gräns, man kan bli döpt när som helst och även vuxna kan döpas. De flesta brukar dock döpa sina barn runt 4 – 5 månaders ålder. Rent praktiskt är det en bra ålder av många anledningar. Barnet är ofta nöjt med att hållas i famnen under dopet.

Kan man ha dop hemma?

Självklart går det bra att ha dopet någon annanstans än i en kyrka. Man kan vara hemma, i sommarstugan, på stranden eller ja, nästan var som helst. Kanske vill man välja en plats som känns speciell för familjen. Det som krävs är oftast bara ett dopkärl, en handduk och rent vatten.

Hur stort dop?

Ett dop behöver dock inte vara stort. Det räcker att man bjuder in den närmaste familjen och de närmsta vännerna om man att även de ska vara med på dopet. Det viktigaste med dopet är att det blir av och att det blir en dag att minnas.

Vad ska man bjuda på vid dop?

Mat och dryck på dop är något som många funderar på. Det är ganska vanligt att bjuda på smörgåstårta och kaka eller tårta till kaffet….Det mesta kunde vi förbereda dagen innan.

 1. Röror. Röror brukar ofta gå hem.
 2. Sallad & dressing.
 3. Kyckling.
 4. Ost & Chark.
 5. Bröd & kex.
 6. Desserter och kakor.
 7. Kaffe.
 8. Te.

Vad kostar det att ha ett dop?

Många föräldrar kan ställa sig frågandes till hur mycket ett dop kostar. Svaret på den frågan är väldigt enkel. I Sverige kostar det ingenting att döpa sitt barn. Det betyder att du inte behöver betala för kyrkan, prästen, vaktmästare eller musiker.

Hur lång tid efter födsel dop?

Dop är egentligen inget som ska förknippas med barn, då människor i alla åldrar kan döpas. Det finns ingen åldersgräns för dop, men vanligast för barn är att de döps när de är mellan 3-6 månader. Anledningen till att barn vanligtvis döps i den här åldern är huvudsakligen praktiska.

Får man döpa sitt barn om man inte är med i kyrkan?

Det är inga problem att låta döpa barnet även om man själv inte är med i kyrkan. Det finns inget krav på medlemskap i kyrkan för dopföräldrar. Man kontaktar alltså bara kyrkan och bestämmer tid för dop, precis som vanligt.

Vad ska man servera på dop?

Du kan antingen bjuda på mat eller fika. Vi har en massa passande recept på cupcakes, smörgåstårta och annan klassisk dopmat. Gör gärna en buffé med blandade smårätter och tårta till kaffet. Korv med bröd brukar vara poppis bland barnen.

Måste man ha tårta på dop?

Kaffe, smörgås, lunch allt passar efter ett dop. Viktigt är att berätta för gästerna vad de kommer att få, så de kan förbereda sig. Tårta är absolut inget måste.

Share this post