Blogga

Hur lange pagar ett njurstensanfall?

Hur länge pågår ett njurstensanfall?

Ibland kan du ha urinvägsinfektion samtidigt. Njuren kan skadas om en sten hindrar urinen i två till tre veckor. Njurstenar kan bildas om du till exempel har druckit för lite vätska eller om du har blivit uttorkad av till exempel diarréer.

Vad kan man göra själv mot njursten?

Vad du själv kan göra De flesta små njurstenar följer så småningom ut med urinen. Se till att dricka mycket vätska för att bli av med dem snabbare. Lindrig smärta kan behandlas med receptfria smärtstillande läkemedel från apotek.

Hur ofta drabbas man av njursten?

Njursten är vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. Vid det läkarbesöket får man lämna urinprov och göra ett njurfunktionsprov. Dessutom tar läkaren ställning till om det behövs ytterligare röntgenundersökningar. Stenen kan krossas.

Vad är sekundärinfektion vid njursten?

Infektion förekommer ibland vid njursten, antingen primärt eller sekundärt: Vid primärinfektion är stenbildningen sekundär till infektion med en ureasproducerande mikroorganism. Vid sekundärinfektion gäller det omvända, en primärt steril sten blivit infekterad.

Varför gör det ont i njurarna?

Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid. Hos läkaren får man berätta om sina besvär, hur länge man har haft dem och hur det känns.

Varför gör det ont i njurbäckenet?

När det vanliga flödet av urin från njurarna hindras av en eller flera stenar blir njurbäckenet utspänt. Då gör det ont, eftersom njurarna omges av en stram kapsel som inte ger med sig. Njuren kan så småningom sluta fungera på grund av att vävnaden inte tål att utsättas för högt tryck under någon längre tid.

Oftast brukar en njursten komma ut via urinen inom några veckor. Om du varit på akutmottagningen för en njursten och kunnat få gå hem med smärtstillande, kallas du efter några veckor till en röntgenkontroll för att se att stenen är borta och att njurarna inte har skadats.

Vad kan njursten bero på?

Diabetes, högt blodtryck, infektion i urinvägarna, övervikt och en obalanserad kost som innehåller mycket salt och socker kan öka risken för njursten. Kristallerna – som kan bilda stenar – följer ofta med urinen ut. Men stora stenar kan fastna i urinledaren och hindra urinen från att tömmas.

Share this post