Blogga

Hur mycket tjanar en bomullsodlare?

Hur mycket tjänar en bomullsodlare?

Arbetslösheten i området är hög och att plocka bomull på ackord är en möjlighet för dem att tjäna pengar. Förtjänsten är dock minimal – för ett kilo bomull får man 950 som, vilket motsvarar ungefär en krona. – Det är bättre för er att arbeta här än att åka till Ryssland som gästarbetare.

Vilka bekämpningsmedel används för bomull?

Bomull odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller avlövningsmedel och bevattnas med grundvatten, kan kallas ekologisk. Detta måste dock kontrolleras av ett oberoende kontrollorgan.

Hur mycket vatten behövs för ett kilo bomull?

1 kg bomull 10000 liter.

Hur påverkar bomull natur och miljö?

– Bomullen är miljövärstingen bland textilier. Den kräver stora mängder bekämpningsmedel och vatten, vilket orsakar både miljö- och hälsoproblem, säger Emma Alm, som arbetar på Naturskyddsföreningens avdelning Handla miljövänligt.

Var det producerat mest bomull?

För närvarande produceras bomull bara i tre EU-länder på en areal av cirka 320 000 hektar. Grekland är det land som odlar mest bomull med 80 % av den totala bomullsarealen i EU, följt av Spanien (främst Andalusien) med en andel på 20 %. Bulgarien producerar bomull på mindre än 1 000 hektar.

Hur bearbetas bomull?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.

Hur mycket bomull går åt till ett par jeans?

Jeans görs av bomull som är en oerhört vattenkrävande växt. Till ett kilo bomull går det åt 29000 liter vatten.

Hur gör man bomullskläder?

På spinneriet passerar bomullsfibrerna genom diverse olika maskiner som rengör bomullen, sen kammas fibrerna och läggs parallella med varandra. De tvinnas sedan i olika tjocklekar tills garnet fått den grovlek som önskas. Flera trådar kan också tvinnas ihop till ett garn. Hela processen kräver väldigt mycket energi.

Share this post