Blogga

Vad gor barn- och ungdomspsykiatrin?

Vad gör barn- och ungdomspsykiatrin?

Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) erbjuder rådgivning, utredning och behandling för dig som är under 18 år. Det är till oss du vänder dig när elevhälsan, ungdomsmottagningen eller andra i din närhet inte räcker till. Om du är förälder, kompis eller annan närstående till någon som mår dåligt kan du också kontakta oss.

Vad händer på BUP akuten?

Att komma till BUP Akuten När en ung person kommer till oss ger vi i första hand krisbehandling och stöd. Vi gör också en psykiatrisk bedömning av personens tillstånd och gör en bedömning av det akuta vårdbehovet.

Är BUP en myndighet?

Barn- och ungdomspsykiatri, BUP, i Stockholm är en specialistverksamhet inom den offentligt drivna sjukvården inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som är en del av Region Stockholm.

Vem är ansvarig för BUP?

De verksamheter som ingick i tillsynen var fyra BUP- mottagningar och fyra socialtjänstenheter. Tillsynen har utförts i samarbete mellan enheterna hälso- och sjukvård 2 och soci- altjänst. Ansvariga för tillsynen har varit enhetscheferna Marie Åberg och Britta Eriksson.

Vad kan en barnpsykolog hjälpa till med?

Med hjälp av barnpsykologen kan man få en förståelse för de känslomässiga problemen och få hjälp att hitta nya sätt att hantera relationer och situationer i livet. Hos oss skräddarsyr vi helhetslösningar, utifrån att varje individ och familj är unik.

Hur gammal ska man vara för att gå till bup?

Bup är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatrin. Den är till för barn och unga upp till 18 år som behöver psykiatrisk vård. Du som är vuxen kan söka hjälp för barn som du har ansvar för. Du som är upp till 18 år kan själv söka hjälp.

Måste man gå till bup?

På bup kan du till exempel få hjälp om du har svår ångest, skadar dig själv eller har en depression. Bup är till för dig som är under 18 år och behöver mer hjälp än du kan få på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller elevhälsan. Du behöver inte betala något på bup.

Kan man gå till BUP utan föräldrar?

Om du känner att du absolut inte vill att dina föräldrar är med vid första besöket på Bup så kan du ringa igen och förklara det. Kontakta annars ungdomsmottagningen i din kommun som kan ta emot utan föräldrar. Du kan också ringa till Bris och tala mer om detta innan du ringer Bup igen.

Vad krävs för att bli inlagd på BUP?

Jag kan inte specificera vad som krävs för att få ligga inne utan vårdnadshavare. Kliniken gör en bedömning där man försöker att skapa sig en helhetsbild av vad som kan vara till bäst hjälp och det är många faktorer att ta hänsyn till. Så, börja med att prata med din behandlare på BUP först och främst.

Vad kan BUP göra för dig?

Vi tar emot dig som är under 18 år och som har medelsvåra till svåra psykiatriska tillstånd, till exempel psykisk ohälsa, som påverkar din vardag. Vi undersöker, utreder och behandlar både akuta och inte akuta tillstånd. All vår vård utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet.

Share this post