Blogga

Vad laser man i tandlakarprogrammet?

Vad läser man i tandläkarprogrammet?

De första terminerna läser du främst kemi, mikrobiologi, och kroppens anatomi och organfunktion. Du lär dig hur människan fungerar från de minsta byggstenarna till helheten. Redan under andra terminen prövar du på arbetat som tandläkare. På tredje terminen börjar du med de odontologiska ämnena.

Hur blir man Protetiker?

För att bli protetiker, behöver du först bli legitimerad tandläkare och därefter vidareutbilda dig till specialisttandläkare. Det krävs minst två års erfarenhet som allmäntandläkare för att söka in på utbildningen i oral protetik, men om du har arbetat fler år är det meriterande.

Vad krävs för tandläkarprogrammet?

Du behöver grundläggande behörighet samt: Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13). Det kan finnas möjlighet för dig att läsa till dessa redan under gymnasietiden. En god idé kan vara att prata med din studie- och yrkesvägledare.

Hur många poäng behövs för tandläkarprogrammet?

För att komma in via urvalsgruppen B1 behövs minst 20,89 på Karolinska institutet (KI), 20,57 på Göteborgs universitet och 20,36 på Malmö universitet. Högsta möjliga poäng är 22,5 (inklusive meritpoäng). Något lättare är det att ta sig in med hjälp av resultat från högskoleprovet.

Hur mycket meritpoäng behöver man för att bli tandläkare?

Men söker till tandläkarprogrammet med sina gymnasiebetyg (grundskolebetygen spelar alltså ingen roll). Om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. Så som du förstår så är det höga betyg i alla ämnen i gymnasiet som gäller om man vill bli tandläkare.

Hur mycket Tandvård kan du få i din region?

Ibland kan du få tandvård för samma avgift som sjukvård inom din region. Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri.

Vad gäller fri tandvård för barn och ungdomar?

Fri tandvård för barn och ungdomar. Barn och ungdomar har rätt till tandvård utan att behöva betala. Det gäller till och med sista december det år de fyller 23 år. Då ingår i stort sett alla undersökningar och behandlingar och det spelar ingen roll om du går till en privat tandläkare eller till Folktandvården.

Kan du få tandvårdsbidrag från och med 24 år?

Det finns tre typer av stöd som du kan få från och med det år du fyller 24 år: Det allmänna tandvårdsbidraget, ATB. Det innebär att du får ett tandvårdsbidrag på 300 eller 600 kronor per år beroende på hur gammal du är. Ett särskilt tandvårdsbidrag, STB, som kan du få till förebyggande tandvård om du har en sjukdom som påverkar tänderna.

Hur mycket kostar tandvård för hälso- och sjukvård?

Behöver du mycket tandvård gäller det vanliga högkostnadsskyddet för hälso- och sjukvård. Det betyder att vården kostar högst 1 150 kronor under ett år. För personer som är 85 år och äldre är sådan tandvård avgiftsfri. Tandvård för samma avgift som vid sjukvård gäller vid följande situationer:

Share this post