Blogga

Vad ska man gora nar man har fatt reda pa att man ar gravid?

Vad ska man göra när man har fått reda på att man är gravid?

Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.

Vad är ett Inskrivningssamtal?

Nästa besök är inskrivningssamtalet, där du träffar den barnmorska som ska följa dig under hela graviditeten. ”Inskrivningssamtalet” är ibland uppdelat på två besök. På det första inskrivningssamtalet går vi igenom alla dina/era frågor och planerar hur just din kontakt med oss ska vara.

Hur lång tid innan man kan se om man är gravid?

Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du göra ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning. Det är samma tider som gäller om du går till en mottagning för att göra graviditetstest.

Hur vet jag om jag vill behålla barnet?

Om man känner sig osäker på om man vill behålla barnet eller inte finns det många att vända sig till, till exempel erbjuds man på många abortkliniker ett frivilligt kuratorsamtal och uppföljning. Annars kan man vända sig till en ungdomsmottagning och snacka om valet, oavsett om man är kille eller tjej.

Kan man känna att man blivit befruktad?

De allra flesta kvinnor känner inte av några graviditetssymptom innan det befruktade ägget fäster i livmodern. Det sker flera dagar efter befruktningen. Andra börjar fundera först när mensen uteblir.

När ska man gå till barnmorskan första gången?

Vecka 5-12 – inskrivningsbesök/hälsosamtal. Ditt första besök hos barnmorskan sker från graviditetsvecka 5. Under det här besöket kommer ni ha ett hälsosamtal där ni pratar om dina levnadsvanor, till exempel: hur du mår, hur du äter, om du röker, dricker alkohol eller tar några läkemedel samt om du motionerar.

Hur vet jag om jag ska göra abort eller inte?

En graviditet räknas från senaste mensens första dag. Du räknar alltså inte från när du tror att befruktningen hände. Fram till och med graviditetsvecka 18 har du rätt att göra abort utan att behöva förklara varför för någon. Efter vecka 18 måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.

Vill jag vara gravid eller inte?

Abort innebär att avbryta en graviditet. Det är alltid du som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Behöver du någon att prata med finns jourerna här för dig.

Kan man känna när ägget vandrar i äggledaren?

Ägglossning innebär att ett moget ägg lossnar från äggstocken för att vandra vidare genom äggledaren till livmodern. Det sker en gång per menstruationscykel. En del personer upplever smärtor och obehag i nedre delen av magen och underlivet i samband med ägglossning.

Hur jag märkte att jag var gravid?

Du mår illa och du kanske kräks, särskilt på morgonen. Du är mindre hungrig än du brukar. Du är mer hungrig än du brukar. Du känner dig trött.

Share this post