Blogga

Vad var villkoren i Versaillesfreden?

Vad var villkoren i Versaillesfreden?

Tyskland tvingades erkänna sig skyldigt till kriget och betala ett väldigt krigsskadestånd. Man fick också förbinda sig att endast förfoga över en mindre armé utan krigsflotta och flygvapen. Tyskland fick därtill avträda stora landområden (13,5 procent av sitt landområde) och avstå alla sina kolonier.

Vad är Dolkstöt?

Enligt dolkstötslegenden var det den svaga tyska regeringens fel att Tyskland hade förlorat kriget. Den tyska militärmakten var obesegrad, men hade blivit tvingade att kapitulera efter att ha fått en dolkstöt i ryggen av politikerna som svikit kejsarriket och armén genom att sluta fred med fienden…

Vad menas med eftergiftspolitik?

Eftergiftspolitik innebär att ge efter, allt för att undvika en konflikt. Begreppet har en negativ laddning, och används mest i samband med kritik mot en politik som anses misslyckad, naiv eller långsiktigt kontraproduktiv. Eftergiftspolitik kallas ibland också eftergivenhetens politik.

När hände dolkstötslegenden?

Dolkstötslegenden (tyska: Die Dolchstoßlegende: [ˈdɔlçʃtoːsleˌɡɛndə] ( lyssna)) var en konspirationsteori som uppkom i Tyskland omedelbart efter första världskrigets slut den 11 november 1918 och som under mellankrigstiden användes i propagandan av tyska högerextrema grupper.

Vad var Eftergiftspolitiken och vilka var orsakerna till den?

Storbritannien och Frankrike förde länge en eftergiftspolitik gentemot Nazityskland. Genom att ge efter för olika tyska krav försökte man undvika ett nytt krig. När Hitler slutligen krävde att delar av Polen skulle införlivas med Nazityskland, sade emellertid både Polen, Storbritannien och Frankrike nej.

Vad var fredsfördraget i Versailles?

Bild: Imperial War Museum. Undertecknandet av fredsfördraget i Versailles, 28 juni 1919. Versaillesfreden var ett fredsfördrag efter första världskriget 1919 som Frankrike, Storbritannien och USA slöt med det besegrade Tyskland och de andra länderna som ingått i trippelalliansen. Segrarna bestämde att Tyskland inte fick vara med i

När träffades krigets segrare i Versailles?

I maj 1919 träffades krigets segrare på slottet Versailles utanför Paris för att presentera fredsfördragets villkor för Tyskland. USA:s president Woodrow Wilson hade lovat att det skulle bli en Versaillesfreden och första världskrigets följder | Historia | SO-rummet

När undertecknade fredsfördraget i Versailles?

Undertecknandet av fredsfördraget i Versailles, 28 juni 1919. Versaillesfreden var ett fredsfördrag efter första världskriget 1919 som Frankrike, Storbritannien och USA slöt med det besegrade Tyskland och de andra länderna som ingått i trippelalliansen. Segrarna bestämde att Tyskland inte fick vara med i fredsförhandlingarna.

Share this post