Blogga

Varfor sa manga polisbilar?

Varför så många polisbilar?

Hotbilder. Vid statsbesök eller offentliga besök har statschefer, regeringschefer och högre ministrar enligt internationell lag rätt att få eskort om det finns hotbilder. – Då ska dessa skyddspersoner kunna åka mellan A och B på ett säkert och värdigt sätt.

När får polisen sina nya bilar?

Polisen har redan fått de första nya bilarna, men inte tagit 360-graderskamerorna i bruk. Runt 2 200 nya bilar ska levereras under åtta år. Det är både målade och civila personbilar av typen Volvo XC60 och Volvo V90. Kostnaden är ungefär 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal.

De första bilarna levererades för test och utvärdering under sensommaren 2021. Nu meddelar polisen att ytterligare 196 bilar ska tas i drift runt om i landet de kommande tre månaderna. Det rör sig då om Volvo XC60 och V90 både med och utan polis-dekaler och blåljus.

Hur stoppar polisen en bil?

P 2 Polis – stopp för den trafikant som handflatan är vänd mot. Polismans tecken, anger stopp för den trafiken som handflatan är vänd mot. Tecknet kan även ges med en stoppspade.

Kan polisen ge fortkörningsböter i efterhand?

För att de ska kunna ge dig böter och eventuellt återkalla ditt körkort i efterhand krävs någon form av bild eller filmbevisning på att du har kört för fort. Har de bevisning så kan de skicka en bot och begära indraget körkort.

Kan en polis få böter?

Men alla hjälpmedel till trots får den som kör polisbil inte uppföra sig hur som helst. Det är bara i trängande fall som förare av utryckningsfordon får bryta mot trafikreglerna. En polis kan nämligen få p-böter och åka dit för fortkörning som alla andra.

Får man köra runt i en polisbil?

Från årsskiftet är det olagligt för privatpersoner att köra en bil som ser ut som, eller ens påminner om, en polisbil. Från och med i går är det inte längre tillåtet för andra än polisen att använda det man kallar ”vissa polisiära kännetecken på motorfordon”.

Får man ha blå reflex på bilen?

Tjena. Mig veterligen får man INTE ha något blått alls fram eller bak, endast utryckningsfordon får ha detta!

Vad har polisen för bilar?

Vad är det för biltillverkare och modeller? Volvo V90 respektive XC60, Volkswagen Touareg samt Volkswagen Caravelle (bussar).

Share this post