Blogga

Vilken friktion ar storst Rullfriktion eller Glidfriktion?

Vilken friktion är störst Rullfriktion eller Glidfriktion?

Det går lättare att förflytta föremål när det är rullfriktion, den friktionen är mindre än glidfriktionen.

När påverkar friktion en kropps rörelse?

Friktion avser inom fysiken en kraft som strävar att motverka den relativa rörelsen mellan två ytor som är i kontakt med varandra. Friktion uppkommer genom ojämnheter och adhesion mellan ytorna. Friktion är inte en materialegenskap.

När vill man ha så lite friktion som möjligt?

Ibland vill man ha mycket friktion som när man kör formel 1-bil. Då går det i 300 km/h stundtals och dåliga däck, dvs dåligt grepp mot banan, kan betyda döden. I andra fall önskas så låg friktion som möjligt, som när man åker skidor eller skridskor.

Vad påverkar rullmotståndet?

Det orsakas främst av deformation av föremålet (hjulet) och/eller underlaget. Ytterligare bidragande faktorer är hjulets radie och dess fart framåt samt vidhäftning och slip mellan ytorna. Rullmotståndet beror mycket på däckets material och på typen av underlag. Exempelvis ger gummi större rullmotstånd än stål.

Vad är sambandet mellan kraft och motkraft?

Krafter och motkrafter: När man i fysiken talar om kraft och motkraft handlar det om par av krafter som verkar på olika kroppar, enligt Newtons tredje lag. (Kraft och motkraft kan alltså inte ta ut varandra!) När golvet trycker upp på dina fötter så trycker dina fötter ner på golvet med precis lika stor kraft.

Hur bygger vi båtarna för att få så lite friktion som möjligt när man är ute på vatten?

När man är ute och paddlar kajak vill man ha så lite friktion som möjligt under båten så det är därför man bygger de med en smal undersida för att den ska glida på vattnet smidigt och skära sig igenom vågorna. Man vill ha mycket friktion när man är åker skidor.

Vilket material har lägst friktion?

PTFE – Har den lägsta friktionskoefficienten av alla kända fasta material. Anmärkningsvärt är att den är nästan lika låg statiskt som dynamiskt.

Share this post