Frågor

Hur bestams ersattning for arbete?

Hur bestäms ersättning för arbete?

När skattepliktiga förmåner ges ut tillsammans med kontanta ersättningar ska skatteavdraget beräknas på den totala ersättningen. Ersättning för arbete är ett centralt begrepp både vad gäller reglerna om skatteavdrag och bestämmelserna om arbetsgivar-avgifter.

Var istället för lön?

Löneförmåner istället för lön har blivit allt vanligare på arbetsmarknaden. För arbetsgivaren finns ofta skattemässiga fördelar att erbjuda förmåner och många anställda uppskattar städhjälpen eller tjänstebilen. Men det finns fällor som man bör försäkra sig mot för att inte förmånen ska bli en dålig affär i slutänden.

Vilken ersättning har jag rätt till?

Om du är över 25 år. Om du uppfyller villkoren för a-kassa är beloppet som du får per dag samma som din dagpenning från a-kassan. Om du är utförsäkrad får du ersättning med 65 % av din dagsförtjänst så länge du är medlem i a-kassan. Om du inte uppfyller villkoren för a-kassa får du 223 kronor per dag.

Hur bedömer man skadestånd?

För att du ska ha rätt till skadestånd av till exempel en bank, ett fondbolag eller ett värdepappersbolag, ska den som har orsakat dig skadan ha varit oaktsam eller vårdslös. Vad som är oaktsamt eller vårdslöst måste bedömas i varje enskilt fall – det görs en så kallad aktsamhetsbedömning.

Var ISTF lön as?

I följande fall behöver ni inte betala arbetsgivaravgift eller göra skatteavdrag: Ni betalar ut en ersättning på mindre än 1000 kronor per kalenderår, eller. ni är en idrottsförening som betalar ut ersättning till idrottsutövare och ersättningen är mindre än 23 800 kronor för kalenderåret 2021.

Måste arbetsgivaren lämna lönebesked?

Inom arbetsrätten finns det ingenting som reglerar rätten till lönespecifikation. Arbetsgivaren är inte enligt lag skyldig att ge arbetstagaren en lönespecifikation. Det kan dock finnas bestämmelser i kollektivavtal som gör att en sådan skyldighet finns.

Hur mycket kan jag dra av för resor till jobbet?

Hur mycket du kan dra av för dina resor beror på vilket transportslag du använder. För bilresor är det möjligt att dra av 18,50 kronor per mil. Om du har förmånsbil är avdraget 9,50 kronor för bensindrivna bilar, ladd hybrider och elbilar och 6,50 kronor för dieselbilar.

Hur mycket tar man ut i milersättning?

Vid fakturering av milersättning är det 18,50 kronor/mil som är skattefritt. Det hindrar dock inte från att fakturera ett annat belopp, det får du komma överens om med kunden. Låt säga att ni har bestämt 30 kronor/mil och du ska fakturera 10 mil.

https://www.youtube.com/watch?v=L4OkCzc4fbg

Share this post