Innehållsförteckning
Hur bra är svenska försvaret?
Trots Sveriges relativt begränsade storlek rankas den svenska försvarsmakten ändå som nummer 29 i världen. Det är över bland annat Ukraina, Syrien och Argentina.
Hur försvarar man sig i krig?
Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar. Att vara civilpliktig innebär att man tjänstgör i den civila delen av totalförsvaret.
Hur försvarar vi Sverige?
Civilt försvar – hela samhällets motståndskraft Verksamheten bedrivs av många olika aktörer; statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilligorganisationer. Målet för det civila försvaret ska vara att ha förmåga att: värna civilbefolkningen. säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna.
Hur bra är Sveriges flygvapen?
Flygvapnet idag Stridsflyget omfattar totalt tre flottiljer med totalt 134 flygplan av typ JAS 39 Gripen. Utöver JAS 39 Gripen består Flygvapnet av ett antal olika flyg- och helikoptersystem för bland annat signalspaning, trupptransporter, sjöräddning och ubåtsjakt.
Hur dåligt är det svenska försvaret?
Försvarsförmågan är mycket låg framöver i Sverige, säger Kungliga Krigsvetenskapsakademien i en analys. En anledning är brist på underhållsbataljoner, säger generalmajor Karlis Neretnieks till Ekot i Sveriges Radio.
Hur ser Sveriges militär ut?
Omställning av den svenska militären sker ofta efter mönster delvis inspirerade av USA:s och Storbritanniens försvarsmakter. Förband med hög kvalitet och insatsberedskap, så kallade snabbinsatsstyrkor, (se Nordic Battlegroup) främst avsedda för internationell användning i kris- och konfliktområden prioriteras.
Vad gör militären idag?
Försvarsmakten övar mycket och på många ställen. Det är vårt sätt att hela tiden utveckla och stärka vår förmåga, så att vi klarar att upprätthålla den militära beredskap som regering och riksdag har beslutat om. Vi har också ständigt pågående internationella engagemang i form av insatser av olika slag.
Får Försvarsmakten hjälpa till vid kriser i fredstid?
Hemvärnet är också en viktig del av det civila samhällets krisberedskap i fredstid och kan bland annat kallas in vid sökande efter saknade personer och vid olika typer av extrem väderlek. Försvarsmakten får på begäran ge stöd till polisen och andra statliga myndigheter samt kommuner och landsting.