Frågor

Hur fungerar visum?

Hur fungerar visum?

Ett visum är ett dokument som utfärdas av ett främmande land och som ger dig tillstånd till inresa och vistelse i det landet. Det är ditt eget ansvar att kontrollera om du behöver visum eller inte för dina resor. Gå till delen om Visum på vår webbplats för att se vilka visumkrav som gäller för just ditt resmål.

Kan afghaner få visum till Sverige?

Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill besöka Sverige (och de övriga Schengenländerna) i högst 90 dagar kan du behöva ansöka om visum. Ett visum är ett tillstånd för att få resa in och vara i ett land kortare tid än 90 dagar.

Vad är en C visering?

C-visum betecknar ett enhetligt visum för kortare vistelse (maximalt 90 dagar under en 180-dagarsperiod) som utfärdats för hela Schengenområdet. Ett sådant visum krävs även för annan transitering än flygplatstransitering och kan då ha en kort giltighetstid.

Vad är ett D visa?

Om du vill besöka Sverige i mer än 90 dagar behöver du ansöka om uppehållstillstånd för besök eller, om har särskilda skäl, ett så kallat D-visum.

Hur mycket kostar det att söka visum?

Avgifter för visum

Personens ålder Avgift
Person som är 12 år eller äldre 80 euro
Barn 6–11 år 40 euro
Barn 0–5 år Ingen avgift

Vad händer med afghaner i Sverige?

Fakta. Över 1 500 afghaner har flugits till Sverige sen augusti. Sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021 har över 1 500 människor evakuerats från Afghanistan för att tas emot av Sverige som kvotflyktingar. De flesta har någon form av koppling till Sverige.

Vad är Specialpass?

Ett helhetskoncept med yoga, meditation och samtal, gemenskap – där du som är gravid är i konstant fokus under din graviditet, förberedelse inför förlossning mentalt och fysiskt samt att du har redskapen till lugn och ro efter födelsen för dig och din familj.

Vilka länder får inte resa till Sverige?

I februari 2021 infördes ett tillfälligt inreseförbud vid inresa från EU/EES-stater och Andorra, Monaco, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten. Den 30 juni 2021 anpassades den svenska regleringen till EU-förordningen om covidintyg, även kallat covidbevis. Dessa inreserestriktioner är nu upphävda.

När behöver man visa?

Ditt pass måste vara giltigt minst tre månader efter inresedatum. Visum krävs inte för nordiska medborgare så länge vistelsen understiger 90 dagar. Däremot kräver myndigheterna att du skickar in dina passuppgifter senast två dygn före avresa.

Share this post