Frågor

Hur kan jag ta reda pa hur gammalt mitt torp ar?

Hur kan jag ta reda på hur gammalt mitt torp är?

I gårds- och bruksarkiv kan äldre handlingar rörande torp och gårdar finnas bevarade. Vid av- och tillträdessyner på boställen redovisades i förekommande fall de torp som fanns på fastigheten.

Kan man se tidigare ägare på hus?

Om du är privatperson och vill titta på historiska kartor och akter, använd tjänsten Historiska kartor som visar förrättningsakter mellan åren 1628-1928. Via e-tjänsten Min fastighet kan du som står som ägare till en fastighet se de akter som är kopplade till din fastighet och finns i Lantmäteriets digitala arkiv.

Vem har bott på en adress?

Lantmäteriet erbjuder en karttjänst på webben, Historiska kartor, med kartor från 1628 och framåt. Här kan du få uppgifter om ägare, hemmansklyvningar och om storskiftet och laga skiften på 1700- och 1800-talen. Lantmäteriet har även den ekonomiska kartan (1935-1978) som baseras på flygbilder och är mycket detaljerad.

Hur gör man för att hitta info om ett gammalt hus?

Första steget bör vara att besöka lantmäteriet, som har kartor över nästan alla byar och gårdar i Sverige, för att på så sätt få reda på fastighetens äldre namn och beteckning. I kartmaterialet kan man identifiera sin fastighet och kanske till och med sitt hus. I synnerhet 1800-talskartorna är mycket detaljerade.

Hur får man reda på vilka som ägt en fastighet?

I fastighetsregistret kan man hitta information som visar på vem som är den nuvarande ägaren av en fastighet, vilka som tidigare ägt fastigheten, om det finns några planer för området där fastigheten är belägen, och vilka rättigheter som är kopplade till fastigheten, som till exempel servitut.

Vem har tidigare ägt fastigheten?

Vem har ägt en fastighet?

I Vem äger fastigheten kan du som är privatperson och har giltig e-legitimation få information om vem som äger en fastighet. Du söker på en fastighetsbeteckning och får tillbaka uppgift om vem som äger fastigheten och eventuell tomträttsinnehavare.

Vem har bott här innan?

I länsstyrelsearkivet hittar man jordeböcker, mantalslängder och rullor. I militära arkiv finns info om soldattorp och andra militära boställen. I domstolsarkiv finns lagfartshandlingar och bouppteckningar. Här kan man, mot en framtagningsavgift, beställa ägarhistorik på hemsidan.

Hur många har bott på min adress?

Skatteverket har en tjänst som du kan använda för att få reda på vilka som är folkbokförda på din adress. På så sätt kan du få reda på om någon är felaktigt folkbokförd hos dig och därmed meddela Skatteverket om detta.

Share this post