Frågor

Hur vanligt ar inkontinens efter forlossning?

Hur vanligt är inkontinens efter förlossning?

Problem med urinläckage är vanligt och drabbar var tredje kvinna någon gång i livet. Till exempel kan problemen med inkontinens uppstå efter graviditet och förlossning. – Då töjs bäckenbottenmuskulaturen ut och det är jättevanligt att man får någon typ av problem, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken.

Hur undviker jag komplikationer vid förlossning?

Det som ska undvikas är ryggläge, eftersom den ställningen minskar flexibiliteten i bäckenet. Kvinnan ska heller inte påskyndas att krysta ut barnet på en värk, utan föder istället först fram barnets huvud, och därefter, i nästa värk eller mellan värkarna, resten av kroppen.

Vad är ansträngningsinkontinens?

Ansträngningsinkontinens innebär att du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt. Det kan till exempel vara att det rinner ut lite urin när du hostar, nyser eller hoppar. Det kan läcka små skvättar av urin utan att du känner att du behöver kissa.

Kan du köpa inkontinensskydd på apotek?

Det finns inkontinensskydd att köpa på apotek. Du kan själv köpa vissa uppsamlande inkontinensskydd på ett apotek. Det finns också ett hjälpmedel som är ett stöd av medicinskt silikon som kan hjälpa. Kontinensstödet förs in i slidan för att trycka urinröret framåt och uppåt och på så sätt hjälpa dig med urinläckagen.

Vad är trängningsinkontinens?

Trängningsinkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Det är vanligt att du behöver kissa ofta. Den här typen av inkontinens är vanligare hos dig som är kvinna. Blandinkontinens. Det är vanligt att ha en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens.

Urinläckage efter graviditet och förlossning Efter förlossning är det vanligt att man har problem med att hålla tätt. Problemen går ofta över, men man kan behöva ha lite tålamod. – Det är ganska vanligt att man har besvär ett par månader efter förlossningen.

Share this post