Innehållsförteckning
När ska en åklagare alltid leda förundersökningen?
Åklagare leder förundersökningen De leder brottsutredningen då det gäller grova brott, t. ex. mord eller brott mot närstående. Åklagaren är alltid förundersökningsledare när en misstänkt är frihetsberövad, det vill säga anhållen eller häktad.
Vilka är de främsta skillnaderna mellan hur rättsprocessen går till vid ett brottmål jämfört med ett tvistemål?
Vilka är de främsta skillnaderna mellan hur rättsprocessen går till vid ett brottmål jämfört med ett tvistemål? Brottsmål är när en åklagare, som har staten som arbetsgivare väljer att åtala en misstänkt för ett brott. Ett brottmål brukar vara de mål som är i allmänhetens intressen.
Vad är ett Angivelsebrott?
Brott som hör under allmänt åtal och som i princip måste anmälas för att åklagaren ska få väcka åtal.
Vad är en förutredning?
Inom ramen för en s.k. förutredning kan endast punktvisa åtgärder som syftar till att genom en begränsad komplettering av kända eller påstådda förhållanden berika beslutsunderlaget i förundersökningsfrågor vidtas.
Vad skiljer tvistemål från brottmål?
I ett brottmål är den tilltalade oskyldig till dess att motsatsen bevisats (oskyldighetspresumtion). Det är åklagarens uppgift att bevisa att den tilltalade gjort sig skyldig till brottet. I ett tvistemål är det i regel den som påstår något som måste bevisa att påståendet stämmer.
Är förtal straffbart?
Vad är straffet för förtal? Den som dömes för förtal blir skyldig att betala böter, eller om gärningen anses vara grov riskerar denne att dömas till fängelse högst två år.
Vilka brott kräver angivelse?
Angivelsebrott är brott som hör under allmänt åtal och som i princip måste anmälas för att åklagaren ska få väcka åtal. Åklagaren får dock även själv väcka åtal om det är påkallat utifrån allmän synpunkt.
Vilka brott allmänt åtal?
Ifall målsägaren drar tillbaka sitt yrkande på straff under pågående förundersökning avbryter polisen förundersökningen. Åklagaren har rätt att väcka åtal enligt allmänt intresse även i vissa målsägandebrott – till exempel våld i hemmet – fastän målsäganden inte yrkar på straff för gärningsmannen.
I vilken domstol ska åtal väckas?
Åtal ska väckas om det finns tillräckligt underlag som visar att ett brott har begåtts och en gärningsperson kan knytas till brottet. Åtal innebär att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten.
Vad kan ett civilmål handla om?
Det ett tvistemål kan handla om är ofta tvister angående pengar, även problem inom familjen så som vårdnad av barn eller andra typer av problem eller olika typer av konsumenttvister. Den person som väcker talan är den som kallas kärande, och den motparten i tvistemålet betecknas svarande.
Vad är Koncentrationsprincipen?
Principen att huvudförhandlingen i en rättegång ska ske utan avbrott. Koncentrationsprincipen, som hänger samman med omedelbarhetsprincipen, innebär att huvudförhandlingen i ett mål som regel ska ske utan avbrott (”fortgå i ett sammanhang”), och finns uttryckt i RB 43:11 (för tvistemål) samt 46:11 (för brottmål).