Frågor

Vad ar Cholecystektomi?

Vad är Cholecystektomi?

Kolecystektomi (eller cholecystektomi) är ett ingrepp som innebär bortoperation av gallblåsan, till exempel vid cholecystit (gallblåseinflammation), gallblåsecancer eller – vanligast – gallsten.

Hur lång tid tar en Gallblåseoperation?

Operationen sker i narkos och tar ca 1½ timme. Vid gallstensoperation tas den sjuka gallblåsan med innehållande sten bort. Det går bra att klara sig utan gallblåsa eftersom gallan istället rinner kontinuerligt ned i tarmen.

Hur många dör av Galloperation?

Oavsiktliga skador på gallgången (ductus hepaticus och ductus choledochus) inträffar i ca 0,5 procent av fallen. Det innebär att 50–60 personer årligen råkar ut för ett potentiellt livshotande tillstånd, lång konvalescens och ofta behov av flera rekonstruktiva kirurgiska ingrepp efter en »ofarlig« operation.

Är Galloperation farligt?

Komplikationer som blödning, infektion etc. kan uppstå efter alla former av kirurgiska ingrepp. Gallstensoperation är inget undantag. En besvärlig komplikation vid gallstensoperation är att den gemensamma gallgången skadas under operationen.

Vad är elektiv Kolecystektomi?

Behandling vid både akut och kronisk inflammation i gallblåsan samt då det finns stenar i gallblåsan kan ske via en operation, så kallad kolecystektomi (Coccolini et al., 2015). Kolecystektomi innebär att gallblåsan avlägsnas.

Vad ska man inte äta när man har gallsten?

Var sparsam med fett vid tillagningen av maten, exempelvis genom att koka maten eller genom att tillaga den i lergryta, ugn eller mikrovågsugn. Tänk på att stekt, panerad och friterad mat innehåller mycket fett….Mat som ofta ger besvär är exempelvis:

  • rökt och stekt mat.
  • gurka, äpple och paprika.
  • ägg.

Hur lång tid tar uppvaknandet efter en operation?

Efter operationen vistas du på intensiven tills du vaknat ordentligt och man ser att allting gått som det ska. Det tar vanligtvis några timmar.

Vad händer efter en galloperation?

Efter titthålsoperation är det också vanligt med värk från axelpartiet i 3-4 dagar. Receptfria smärtstillande tabletter brukar räcka väl och kan tas vid behov. Smärtstillande har bäst effekt om de tas regelbundet men efter gallstensoperation brukar inte detta behövas. Efter en ERCP kan du känna obehag i halsen.

Vad får jag inte äta efter Galloperation?

Vad kan jag äta efter operationen? För de flesta fungerar det att äta vanlig mat. Råden som gäller före operation är för många lämpliga även efter operation; mindre måltider regelbundet och jämnt fördelade över dagen samt att undvika fet mat.

Kan man ha ont i gallan fast den är bortopererad?

En galloperation hjälper inte om det är en annan sjukdom än gallsten som gör att du har ont. Besvären kommer då tillbaka ganska snart efter operationen. Det kan då kännas som att du har fått gallsten igen, trots att besvären beror på något annat. Du kan ha gallsten utan att ha några besvär alls.

Vad ska man inte äta när man har opererat bort gallan?

För de flesta fungerar det att äta vanlig mat. Råden som gäller före operation är för många lämpliga även efter operation; mindre måltider regelbundet och jämnt fördelade över dagen samt att undvika fet mat.

Vad betyder Cysticus?

Gallgången (ductus choledochus) eller stora gallgången är den del av galledaren som går från föreningsstället av gemensamma levergången (ductus hepaticus communis) och gallblåsegången (ductus cysticus) på sin väg till tolvfingertarmen (duodenum) (tolvfingertarmen finns inte med i illustrationen nedan).

Varför har levern ett dubbel inlopp dvs Varför finns det två försörjande kärl?

– Har dubbel försörjning av vena porta och Arteria Hepatica. A hepatica är kärlet som försörjer levern med blod och vena porta förser levern med syrefattigt blod från magtarmkanalen. Levern tar hand om blodet och försöker oskadliggöra farliga saker som bakterier, läkemedel m.m.

Finns det medicin mot gallsten?

Du får du smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel som minskar eller tar bort smärtan, så kallade NSAID eller cox-hämmare. Exempel på sådana är läkemedel som innehåller ibuprofen, diklofenak eller naproxen. Du kan få starkare läkemedel mot smärtan om de inte hjälper.

Share this post