Frågor

Vad har fosforsyra ETS for funktion?

Vad har fosforsyra ETS för funktion?

Fosforsyra används på dentinet vid ”totaletstekniken” (tabell 1). Totalets av emalj och dentin ger en ren yta med god förutsättning för en bra bindning i samma behandlingssekvens. Etsningen frilägger de kollagena fibrerna genom att både smear layer och HAp-kristaller avlägsnas.

Vad gör bonding?

Tandbonding innebär applicering av ett tandfärgat plastlim som din tandläkare formar och polerar så att det matchar de omgivande tänderna. Bonding är en relativt smärtfri procedur och utförs vanligtvis utan lokalbedövning.

Hur sker bindningen till Tandsubstans?

Bindningen är ett resultat av kemiska och mikromekaniska mekanismer. Glasjonomer är hydrofilt, vilket innebär att det väter tandytan väl. Den viktigaste delen är den kemiska bindningen till tandsubstansen mellan karboxylsyregrupper i glasjonomeren och Ca2+ i tandytan.

Vad är Primer tandvård?

Tekniken bygger på att tanden först etsas med fosforsyra som öppnar och ruggar upp emaljen och skapar på så sätt en rå yta mottaglig för adhesion. Därefter adderas ett resin (primer) som väter och tränger ner i den uppruggade emaljytan och möjliggör sedan fäste för kompositen.

Hur gör man Fissurförsegling?

Fissurförsegling är den vanligaste kariesförebyggande behandlingen av molarernas tuggytor (primär prevention). Det innebär att man efter rengöring av fissurerna etsar emaljytan med syra, spolar rikligt med vatten, torrlägger och applicerar ett tunt lager av plast i de etsade fissurerna.

Vad är ETS tandvård?

Kompositen består av ett plastmaterial och mikroskopiska glas- eller kvartskorn. Först ruggar man upp ytan på tanden med en ets och därefter limmas kompositen till tanden. Fördelen med en kompositfyllning är att man sparar så mycket av den egna tanden som möjligt.

Vad är en hybrid komposit?

Komposit ihop med bondingmaterial ger fördelen av en adhesiv förankring och innebär mindre avverkning av tandsubstans samt god estetik. Dagens material uppvisar goda mekaniska egenskaper, vilket tillsammans med den adhesiva retentionen förbättrat långtidsprognosen även för posteriora fyllningar.

Vad är Rotcement?

Rotcement består av en tunn, mineraliserad och benliknanden vävnad som skyddar tändernas rötter. Rotcementen och emaljen möter varandra vid tandhalsen, som också kallas emalj-cementgränsen. Liksom emaljen har rotcementen inte heller någon nervtillförsel, därför är det inte möjligt att återuppbygga cementen.

Share this post