Frågor

Vad heter huvudstaden i Sierra Leone?

Vad heter huvudstaden i Sierra Leone?

FreetownSierra Leone / Huvudstad

Sierra Leone, formellt Republiken Sierra Leone, är en stat i Västafrika. Landets klimat är tropiskt. Huvudstaden, tillika landets största stad och säte för regeringen, heter Freetown.

Var ligger Sierra Leone?

Sierra Leone ligger på Afrikas västkust och gränsar i sydöst till Liberia och i norr och öster till Guinea; i sydväst finns Atlanten.

Är Sierra Leone säkert?

Kriminalitet och personlig säkerhet. Den djupa fattigdomen i Sierra Leone är grogrund för kriminalitet, särskillt i Freetown. Den vanligaste brottsligheten är dock väskryckningar och småstölder men väpnade överfall och inbrott i bostäder förekommer. Det finns också rapporter om vägpirater.

Vad heter huvudstad i Elfenbenskusten?

YamoussoukroElfenbenskusten / Huvudstad
Elfenbenskusten, formellt Republiken Elfenbenskusten, är en republik i Västafrika, vid Atlanten. Officiell huvudstad sedan 1983 och administrativt centrum är Yamoussoukro, men Elfenbenskustens största stad, den gamla huvudstaden Abidjan är fortfarande finansiellt och industriellt centrum…

I vilket land är Freetown huvudstaden?

Freetown är huvudstad och den största staden i Sierra Leone. Staden hade vid folkräkningen 2004 ett invånarantal på 786 900 medan storstadsområdet (inklusive distrikten Western Urban och Western Rural) har 950 924 invånare (2004) på en yta av 557 km². Storstadsområdet hade 2015 ökat till 1 050 301 invånare.

Är Sierra Leone ett land?

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet.

Hur många dog i Sierra Leone?

Inbördeskriget som pågick 1991–2002 ledde till att 50 000 människor dog och att en tredjedel av befolkningen tvingades fly. Det hade stor påverkan på ekonomin och landets utveckling. Landet hade sakta börjat återhämta sig från kriget när det drabbades av ett utbrott av virussjukdomen ebola 2014.

Vad importerar Sierra Leone?

Det är inte bara diamanter som skeppas ut från Sierra Leones kust, utan också mineralen rutil, kakao och fiskeprodukter. Som jag sa innan så importerar de livsmedel, men även olja, kemikalier och maskiner kommer till landet.

Vad kallar man någon från Elfenbenskusten?

Detta har dock inte slagit igenom i någon högre grad och Elfenbenskusten är ännu det officiella namnet på landet i Sverige och Finland. Landets invånare benämns dock på svenska som ivorianer.

Vad kallar man en person från Elfenbenskusten?

Kvalitetskontroll – diskussion →

Land Person (särskilt man) Adjektiv
Elfenbenskusten ivorian ivoriansk
England engelsman engelsk
Eritrea eritrean eritreansk
Estland estlänning, est estländsk, estnisk

Hur många afrikanska länder finns det?

10 180 000 km2 och ca 50 länder (varav 28 tillhör den Europeiska Unionen), utgör bara en bråkdel av Afrikas storlek.

Share this post