Innehållsförteckning
Vad innebär vilseledande?
Marknadsföring är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer varan på ett vilseledande sätt. Du får inte använda påståenden som är vilseledande i reklamen, till exempel när det handlar om varans kvalitet eller pris.
Vad är skillnaden likheten mellan vilseledande reklam och efterbildning?
Efterbildningar som är vilseledande genom att de lätt kan förväxlas med någon annan näringsidkares kända och särpräglade produkter utgör vilseledande marknadsföring (14 § marknadsföringslagen (2008:486), MFL).
Är all vilseledande marknadsföring otillbörlig?
När är marknadsföringen otillbörlig? I marknadsföringslagen anses såväl vilseledande som aggressiv marknadsföring vara otillbörlig om den i märkbar mån påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens, vanligen konsumentens, förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut.
Är vilseledande korsord?
Synonymer till vilseleda
- föra på fel spår, lura, vilseföra, förvilla, desinformera, bedra, bluffa, dupera, bortblanda, bortvilla, förföra, lägga ut en rökridå, missleda, slå blå dunster i ögonen på, villa, vilseledd, förvirra.
- Användarnas bidrag. förleda, finta, missleda, narra.
Vad är falsk marknadsföring?
Marknadsföringen är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer produkten på ett missvisande sätt. Det kan till exempel handla om påståenden som rör produktens kvalitet eller pris, eller att väsentlig information utelämnas.
Hur förkortas distansavtalslagen?
Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Svensk författningssamling 2005:2005:59 t.o.m. SFS 2020:169 – Riksdagen.
Vad ska man informera om enligt prisinformationslagen?
Pris ska anges skriftligt Det ska vara tydligt vilken vara eller tjänst priset avser. Om avgifter eller andra kostnader tillkommer ska detta anges särskilt. Priset får anges muntligt om det är likvärdigt med skriftlig information, till exempel i mindre butiker med manuell betjäning eller om varan köps över disk.
Vad är syftet med vite enligt 26 marknadsföringslagen?
Sanktioner för marknadsföring som strider mot lagen Förbud eller åläggande ska förenas med vite enligt 26 § marknadsföringslagen, om det inte av särskilda skäl är obehövligt.
Vem driver ärenden om otillbörlig marknadsföring?
Marknadsföring bryter mot lagen när den inte följer god marknadsföringssed, är vilseledande eller aggressiv. Det är Konsumentverket som har tillsyn över marknadsföringslagen och du kan därför få ett meddelande från oss om att du behöver ändra din marknadsföring för att den ska stämma överens med lagens bestämmelser.
Vem bedömer om marknadsföring är vilseledande?
Marknadsföringslagen är den övergripande lagen som styr hur företag får marknadsföra sig. Lagen skyddar dig som konsument mot vilseledande, aggressiv och annan otillåten marknadsföring.
Inom immaterialrätten kan en näringsidkare erhålla omfattande ensamrätt för en prestation eller ett kännetecken. Marknadsföringslagen (MFL) fungerar i praktiken som ett komplement till immaterialrätten där användandet av en efterbildning vid marknadsföring kan utgöra otillbörlig marknadsföring.
Vad är vilseledande efterbildning?
Regleringen. Efterbildningar som är vilseledande genom att de lätt kan förväxlas med någon annan näringsidkares kända och särpräglade produkter utgör vilseledande marknadsföring (14 § marknadsföringslagen (2008:486), MFL).