Frågor

Var hittar jag min tjanstepension?

Var hittar jag min tjänstepension?

Var hittar jag min tjänstepension? Om du har avtalspension, det vill säga en kollektivavtalad tjänstepension, har du din pension hos en bank eller någon annan aktör, men du administrerar den hos en valcentral. Vissa avtalspensioner går att flytta, andra inte.

Hur kan du få en pensionärsrabatt?

Pensionärsintyg för att få pensionärsrabatt. Du som tar ut allmän pension innan du fyllt 65 år kan använda ett pensionärsintyg för att ta del av pensionärsrabatter när du ska åka med kollektivtrafik eller vid inträden till olika evenemang. Du som fyllt 65 år behöver bara visa upp giltig legitimation för de företag och organisationer som har

Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?

Att logga in på Mina sidor och göra en pensionsprognos är ett bra sätt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Prognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Se hela din pension på Mina sidor

Vad är ett pensionärsintyg?

1 Om du är under 65 år och tar ut del eller hela din allmänna pension, är det bra med ett pensionärsintyg som bevisar att du är berättigad till eventuella pensionärsrabatter. 2 Tar du endast ut din tjänstepension gäller inte pensionärsintyget. 3 Visa upp ditt pensonärsintyg tillsammans med en giltig legitimation.

Hur kan du se din tjänstepension på mina sidor?

Du kan se dina personliga uppgifter om din eventuella tjänstepension om du loggar in på Mina Sidor. Du kan ha en tjänstepension om du har kollektivavtal eller annat pensionsavtal med din arbetsgivare. Kontakta den som är personalansvarig på din arbetsplats för att få veta vad som gäller för dig.

Vad är en tjänstepension?

De allra flesta som arbetar har en tjänstepension. Om din tjänstepension är kollektivavtalad sätter din arbetsgivare av cirka 4 -5 procent motsvarande din månadslön till din tjänstepension. För att få en bra total pension är det viktigt att du har en tjänstepension.

Var ska din tjänstepension ligga någonstans?

I många fall kan du även själv styra över var din tjänstepension ska ligga någonstans, men det förutsätter att din arbetsgivare ger dig tillåtelse till det. För att ta reda på just var din tjänstepension finns och om du kan flytta den någon annanstans kan du fråga din chef eller HR-avdelningen.

Vad är lägsta ålder för uttag av pension?

Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad. Anställningsår före 1966: Tidigare fanns en förmånsbestämd pension, STP-pension som nu betalas ut i form av livränta.

Hur kan du räkna ut din tjänstepension?

Räkna ut din tjänstepension för att se hur mycket du i sådana fall behöver spara varje månad. Har du en annan tjänstepensionslösning kan det vara bra att ta reda på hur mycket som sätts in till din framtida pension. Jämför gärna beloppet med det du räknat ut på den här sidan.

Hur mycket betalas in till din tjänstepension?

Betalas in till din tjänstepension Cirka: 0 000 kr/mån Vi har räknat på att 4,5 procent av lön upp till 41 750 kronor (2020) sätts av till din tjänstepension. På lönedelar över 41 750 kronor sätts 30 procent av. Dessa procentsatser är jämförbara med de största kollektivavtalen.

Kan din pension ändras för något tidigare år?

Om din taxerade inkomst skulle förändras för något tidigare år kommer din pension automatiskt att räknas om med de nya uppgifterna. Denna ändring kan ske när som helst under året. Om ditt civilstånd ändras Både din tilläggspension och din garantipension påverkas av ditt civilstånd.

När ska pensionen beräknas innan du fyller 65 år?

Uppräkningen av din pension sker i januari året efter taxeringsåret. Uttag av pension innan du fyllt 65 år. Om du tagit ut pension före 65 års ålder räknas din inkomstpension om vid årsskiftet innan du fyller 65 år. Pensionen kommer nu att beräknas på ett så kallat definitivt delningstal som grundas på aktuell livslängdsstatistik.

Share this post