Innehållsförteckning
Har arbetsgivaren rätt att ringa läkare?
Om arbetsgivaren inte anser att läkarintyget innehåller tillräckligt med information, bör denne uppmana arbetstagaren att kontakta sin läkare för att få läkarintyget kompletterat.
Får arbetsgivare läsa min journal?
Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att se din journal och sjukvården får inte lämna ut den eftersom den omfattas av sträng sekretess. Din arbetsgivare ska inte ens be om att få ta del av den och ingen inom vården får ge ut den till annan än dig.
Vad är tidiga insatser?
Tidiga och samordnade insatser (TSI) handlar om att barn och unga ska få stöd i ett tidigt skede av en ogynnsam utveckling. För det krävs en förbättrad och utvecklad samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Här hittar du stöd för sådant arbete.
Hur många sjukskrivningar innan utredning?
Under sjuklöneperioden, det vill säga de 14 första dagarna av sjukperioden, är det arbetsgivaren som gör bedömningen om arbetstagarens sjukdomstillstånd och dess påverkan på arbetsförmågan.
Vem gör Arbetsförmågeutredning?
Arbetsförmågeutredningen initieras av arbetsgivaren och beroende på anledning till arbetsförmågeutredningen görs den individuellt för att identifiera medarbetarens förmågor – såväl medicinskt, som fysiskt och psykiskt – gentemot de krav som ställs i arbetet.
Hur bedömer man arbetsförmågan?
Läkarintyg – underlag för att beskriva arbetsförmåga Läkarintyget används av arbetsgivaren och Försäkringskassan för att bedöma om arbetsförmågan är nedsatt och personen därför har rätt till sjuklön från sin arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan.
Till socialnämndens uppgifter hör bland annat att genom uppsökande verksamhet och på annat sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden, svara för omsorg och service, upplysningar, råd, stöd och vård, ekonomisk hjälp och annat bistånd till familjer och enskilda som behöver det.
Insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa bland barn och unga är en god investering….Hälsa hos barn och unga
- Stöd till barnhälsovården.
- Hembesök i samverkan.
- Nyanlända barns hälsa och levnadsförhållanden i Sverige.
- Utveckling av barns och ungas hälsa.
- Stöd till barn i familjer med missbruksproblem m.m.
Vem utför AFU?
Vad innebär en aktivitetsförmågeutredning (AFU)? En legitimerad läkare som är utbildad för att göra försäkringsmedicinska utredningar gör den första bedömningen och har huvudansvaret för utredningen.