Ny

Hur ar det att borja jobba?

Hur är det att börja jobba?

Att börja ett nytt jobb kan kännas lika läskigt som det gjorde att börja på en ny skola. Du känner ingen och vill göra allt för att göra ett gott intryck. Vi ger dig sex tips på hur du gör succé på ditt nya jobb. Det kan kännas omtumlande att träffa så många nya personer på en och samma gång.

Det finns olika regler som du och alla på jobbet måste följa. Reglerna gäller bl a arbetstider och säkerhet, ledighet och raster. Dessa regler har facket och arbetsgivarna bestämt tillsammans. När du börjar ditt nya jobb ska du och din arbetsgivare fylla i ett anställningsbevis.

Hur börja jobba igen?

Så här hjälper du dig själv att på bästa sätt gå från viloläge till aktiv jobbvardag igen.

 • Acceptera att du ska börja jobba.
 • Ställ tillbaka dygnsrytmen.
 • Varva upp i din takt.
 • Planera dina första dagar väl.
 • Blocka kalendern för ett möte med dig själv.
 • Jobba, pausa, jobba, pausa.
 • Fokusera på det positiva och sätt mål.

Hur blir man av med Jobbångest?

– Boka in sådant som gör dig glad, så att du har något att se fram emot. Det ger kraft både på vägen dit och när du gör det roliga. – Om du är inne i en tung period på jobbet, lägg inte all ledig tid på att vila. Gör roliga saker, det är där du får ny energi för att orka.

Vill inte börja jobba efter semestern?

Gör en prioriteringslista Du kommer att behöva tid att landa på jobbet igen. Räkna med ett par dagar där du ser över dina arbetsuppgifter och gör en prioriteringslista. Om möjligt, se till att du inte har några inplanerade möten de första dagarna efter semestern.

Vad ska man tänka på innan man börjar jobba?

Här är några saker du bör tänka på:

 1. Anställningsbevis – gärna innan du börjar jobba.
 2. Under 18?
 3. Lön – kom överens om lönen innan du börjar jobba och se till att det är lön du nöjd med.
 4. Semesterersättning.
 5. OB-tillägg.
 6. Lönebesked varje månad.

Vill inte börja jobba?

Undvik gärna långa arbetsdagar den första tiden och planera in något som ger dig energi på din lediga tid. Det är inte ovanligt att vi ändrar våra sömnrutiner när vi är lediga. Därför är det viktigt att redan i slutet av semestern börja återgå till dina vanliga tider för när du brukar lägga dig och gå upp på morgonen.

När man kommer tillbaka från semester?

Svar: Som arbetstagare har man ingen rätt enligt lagen att ta tillbaka den semester man redan fått beviljad. Men ofta löser det sig om man pratar med sin chef.

Får ångest av kollega?

Viktigt att reagera rätt « Kanske vågar kollegan då tala om sin oro och nedstämdhet. Lyssna aktivt och döm inte. Om du är chef är det din uppgift att underlätta arbetssituationen om den känns övermäktig för en anställd, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind. – Var även generös med återkoppling.

Vad kan man göra när man har Söndagsångest?

Minska din söndagsångest

 1. Se till att få tillräckligt med (bra) sömn. Det här tipset kommer antagligen inte som någon överraskning.
 2. Ät hälsosamt och skippa ångesten överlag.
 3. Träna och rör på dig.
 4. Yoga, mindfullness och andning.
 5. Gör något roligt.
 6. Skippa alkoholen och skippa ångesten.
 7. Fimpa!
 8. Gå på massage.

Vad säger man efter semester?

Uppskatta dina kollegor – Rikta blicken framåt mot september och tänk på vad som ska hända under hösten. Det är ett bra tillfälle att göra en planering med kollegorna när man börjar, då är alla lite borta från vardagsrutinerna och har lite mer ork och är öppnare för nya tankar, säger Gunnar Aronsson.

Share this post