Ny

Hur fungerar laneranta?

Hur fungerar låneränta?

Räntesatsen på lånet beror på vilken risk långivaren tycker att det är att låna ut pengar till dig. Den risken beror på din återbetalningsförmåga och vilken säkerhet du kan ställa för lånet. Ju bättre dessa faktorer är, desto lägre kan räntan bli. Räntan betalas vanligtvis vid slutet av varje månad eller kvartal.

Vad påverkar rörlig ränta?

Den rörliga räntan justeras upp eller ner beroende på Riksbankens styrränta. De senaste åren har det lönat sig att ha rörlig ränta, men tänk på att du kan råka ut för kraftigt förhöjda månadskostnader när räntan stiger. Med fast ränta är du säker på att räntan är densamma under en längre tid.

När kan man binda rörlig ränta?

Har du rörlig ränta kan du när som helst välja att binda räntan. Bunden ränta: Ofta dyrare än rörlig ränta, men inte alltid. Du vet i förväg precis hur stor räntekostnaden blir i din budget. Bind inte räntan på längre tid än du har för avsikt att behålla din bostad.

Vad innebär sparkonto med ränta?

Ett sparkonto är ett konto där du sätter in pengar för att få totalsumman att växa med hjälp av så kallad plusränta. – Ränta är det pris man betalar för att låna pengar av någon. När du sätter in dina pengar på ett sparkonto kan man säga att du lånar ut dem till banken.

Hur ofta ändras rörlig ränta?

Den rörliga räntan är egentligen inte rörlig, utan den beräknas på nytt var tredje månad och anpassas efter marknadsräntan. Det innebär att den snabbt kan förändras och att din räntekostnad kan ändras från en månad till en annan, baserat på ränteläget på marknaden.

Får man ränta på ett sparkonto?

Inlåningsränta, eller sparränta som det också kallas, är den ränta du kan få av banken när du sätter in pengar på ett konto. Du får inlåningsränta när du har dina pengar på ett sparkonto med ränta, som till exempel vårt fasträntekonto.

Share this post