Ny

Hur gar det for taxibranschen?

Hur går det för taxibranschen?

Coronakrisen har slagit hårt mot hela taxibranschen, men framför allt mot företagen i storstadsregionerna och i synnerhet mot förarna i Stockholmsområdet. Taxibranschen består av en uppsjö av olika sätt att tjäna sitt levebröd på med allt från småkerier med max två bilar till större bolag – alla har drabbats lika hårt.

Hur många kör taxi?

Taxibranschen i siffror I Sverige finns omkring 18 000 taxibilar, en ökning med 2 900 bilar på tio år. Flest fordon finns i Stockholms län. Det gäller även om man mäter taxibilar per 1 000 invånare. I huvudstaden finns 3,2 per 1 000 invånare.

Vilka taxibolag kör färdtjänst?

Välj mellan sex olika taxibolag

  • Samtrans 08-1200 1200. Samtrans kör i hela Stockholms län.
  • Sirius 08-745 33 01. Sirius kör i hela Stockholms län.
  • Sverigetaxi 08-28 75 15. Sverigetaxi kör i hela Stockholms län.
  • Taxi Kurir 08-30 00 03.
  • Haninge & Nynäshamns taxi 08-741 11 11.
  • Södertälje taxi 08-554 205 10.

Taxibranschen i siffror I Sverige finns omkring 18 000 taxibilar, en ökning med 2 900 bilar på tio år. Flest fordon finns i Stockholms län.

Vilka taxibolag har kollektivavtal?

Taxi Stockholm är det enda bolaget med kollektivavtal för alla. Missnöjet har grott länge bland förarna, samtidigt som bolagen har svarat med repression. När Allonias Sebhatu började organisera förare på Taxi Kurir i Transport år 2013 fick han sparken. Det uppmärksammades med flera protestaktioner från förarna.

Varför heter det taxi?

Från släktens namn kom ordet taxi, enligt en förklaring. Mer troligt kommer det från ordet taxa, av grekiskans taxis – att placera något i en viss ordning. Därför har flygplatser taxibanor. Från tidigt 1600-tal fanns hyrdroskor i London och sedan kom gästgiverierna, där man kunde byta skjuts till nästa.

Vad kostar det att åka med färdtjänst?

Vad kostar en färdtjänstresa? En resa med färdtjänst under 3 mil kostar 86 kronor. Om resan är längre än 3 mil tillkommer 86 kronor för varje ny påbörjad 3-mils sträcka. Det är avgiften för resan.

Vilka kör färdtjänst i Stockholm?

För första gången på flera år får Taxi Stockholm köra färdtjänst i Stockholms län. Tre taxijättar får köra färdtjänst i Stockholms län. Taxi Stockholm är ny leverantör, medan Sverigetaxi och Taxi Kurir får förnyat förtroende.

Var regleras huvuddelen av svenska Taxiförares lön och anställningsvillkor?

Många seriösa taxiföretag har trots allt kollektivavtal. I och med den nya uppgörelsen gäller följande i avtalsbundna bolag: För chaufförer som kör privatresenärer och företagskunder, eller en kombination av färdtjänst och privatresenärer, kan åkeriet även i framtiden välja att betala procentlön.

Share this post