Ny

Kan jag fornya mitt korkort utomlands?

Kan jag förnya mitt körkort utomlands?

Om du är folkbokförd i Sverige, men tillfälligt befinner dig utomlands för studier, arbete eller en längre resa kan du förnya ditt svenska körkort och hämta ut det på en svensk ambassad eller ett konsulat. Ansökningsblanketter finns på svenska ambassader och konsulat.

Var kan jag förnya mitt körkort?

I samband med att ditt körkort behöver förnyas skickas automatiskt en ansökningsblankett hem till dig. Blanketten kommer från Transportstyrelsen. Du kan då välja att fotografera dig på något av våra förarprovskontor eller att själv skicka in ditt foto direkt till Transportstyrelsen tillsammans med ansökningsblanketten.

Hur lång tid tar det att byta körkort?

Du behöver betala avgiften på 280 kronor för att tillverka körkortet. Inbetalningskortet följer med grundhandlingen. Om din förnyelse blir godkänd tar det cirka fem arbetsdagar innan du kan hämta ditt nya körkort hos ditt postombud. Läs mer om utlämning av ditt nya körkort.

Hur länge måste man ha körkort för att köra utomlands?

Om ditt körkort är utfärdat i ett EU-land gäller det i hela EU. Se till att ditt körkort fortfarande är giltigt innan du åker iväg. Om det går ut medan du är utomlands är det inte längre giltigt och godkänns kanske inte i andra länder. Du får inte köra i ett annat land med bara ett tillfälligt körkort eller intyg.

Var kan man ta Körkortsfoto?

Vid förnyelse av körkort behöver du själv ordna ett körkortsfoto. Du kan gå tillväga på två olika sätt, antingen via OnlineID.se eller via en fotobutik (fotograf), i vilket fall som helst är det ditt ansvar att fotot blir taget och inskickad till Transportstyrelsen för godkännande.

Hur lång tid efter uppkörningen får man körkortet?

Du får köra om du har med dig en handling som styrker din identitet, till exempel körkort för annan behörighet, pass eller id-kort. Detta gäller endast i Sverige, fram till att du har hämtat ut ditt nya körkort och som längst i två månader.

Vart kan man förnya körkort?

Var tar man Körkortsfoto?

När du ska förnya ditt körkort behövs alltid ett nytt foto till körkortet. Du kan välja att fotografera dig på något av Trafikverkets utvalda förarprovskontor eller att själv skicka in ett foto tillsammans med ansökningsblanketten (grundhandlingen).

Share this post