Ny

Kan man fa ersattning for operation utomlands?

Kan man få ersättning för operation utomlands?

När du har ett förhandsbesked kan du få ersättning för både privat och offentlig vård i ett annat EU/EES-land. Du kan aldrig få mer i ersättning än vad vården hade kostat i Sverige eller vad du betalat. Det innebär att om vården är dyrare i vårdlandet än vad den är i din region är det du som betalar mellanskillnaden.

Hur vet Försäkringskassan att jag är utomlands?

Om du ska resa inom EU/EES eller till Schweiz så behöver du normalt sett inte göra någonting men om du ska resa till Turkiet eller ett annat land utanför EU ska du ansöka om att behålla sjukpenningen under utlandsvistelsen. Ansök innan du reser genom att logga in på Mina sidor eller använd blanketten.

Kan man operera sig utomlands?

Att söka sig utomlands kan ha sina nackdelar. Som patient är du sårbar. Man har ett nedsatt allmäntillstånd efter till exempel en operation samtidigt som du kanske befinner dig i en miljö med tropiska sjukdomar och en bakterieflora som vi svenskar inte alls är vana vid.

Vem betalar om man blir sjuk utomlands?

Vem betalar för vård utomlands? I regel ansvarar patientens hemregion för kostnaden för vård utomlands. Innan Försäkringskassan beslutar om ersättning samråder vi med därför med hemregionen.

Kan man logga in på 1177 från utlandet?

Att åka utomlands är vanligt på semestern, men sjukdomar och skador tar varken semester eller stannar vid landsgränsen. Många väljer därför att besöka webbplatsen 1177.se eller ringa det speciella utlandsnumret till 1177 Vårdguiden. I genomsnitt registreras 20 miljoner sidvisningar varje månad på 1177.se.

Hur söker man vård utomlands?

Den som genom Försäkringskassan vill söka planerad vård utomlands kan göra på något av följande sätt:

  1. Be Försäkringskassan att utreda vilket alternativ som är mest förmånligt, det vill säga förhandstillstånd eller förhandsbesked.
  2. Ansöka om förhandstillstånd.
  3. Ansöka om förhandsbesked.

Share this post