Ny

Kan man lagga tak nar det regnar?

Kan man lägga tak när det regnar?

Under vår och höst är det vanligare med regn vilket medför andra typer av problem. Då rekommenderar vi att man använder ett väderskydd och vi ser även till att lägga upp arbetet så att det inte riskerar att komma in väta under läkten.

Hur mycket regn tål råspont?

Råspont som tak normalt byggs av tål inte mycket regn, och får det för mycket regn på sig så sväller det och taket blir snabbt vågigt, bara att ta fram kofoten.

Kan man lägga råspont när det regnar?

Så fort råsponten är på plats ska den täckas om det finns risk för nederbörd. Antingen täcker du den direkt med underlagspapp och läkt eller så gör du en provisorisk täckning med presenning. Utsätts råsponten för mycket regn kan den svälla, vilket kan resultera i att du får riva och börja om.

Vad ingår i ett takbyte?

När du får ett anbud för ett takbyte bör normalt både allt arbete och material vara inkluderat….Vad ingår i entreprenörens pris?

 • Rivning.
 • Riggning av byggställning och säkerhetsanordningar.
 • Rännor och takpannor eller annan beklädnad.
 • Läkter.
 • Underlagspapp eller annan fuktspärr.
 • Beslag och säkerhetsanordningar.
 • Arbetskostnader.

Kan man lägga takpapp när det regnar?

Det skulle annars vara logiskt att alltid lägga takpapp vågrätt och att börja vid takfoten. Då skulle regn- och smältvatten rinna av och droppa ner på pappen nedanför, alltså på precis samma sätt som på takpannor. Men när pappen läggs så bildas små valkar vid varje skarv och det innebär att det samlas vatten där.

Vilken är den hyvlade sidan på råspont?

En sida är rillad, den andra hyvlad eller rillad.

Vilket eller vilka träslag används idag till Underlagsspont?

Moelven levererar Underlagsspont med två rillade sidor för ökat säkerhet under monteringsarbete samt minskat risk för mögelpåväxt. Moelvens underlagsspont är en VilmaBas-produkt.

Måste man ha råspont?

Om du vill att ditt underlagstak ska hålla lika länge som takbeläggningen, så ska du välja ett bärande underlagstak av råspont, plywood eller spånskiva. Ett sådant är starkt, gör byggnaden vindstyv och håller lika länge som dina takpannor.

Hur räknar man ut takyta?

Steg 1 – Beräkna takytan Vet du bredden och längden på ditt tak (inkl. överhäng) multiplicerar du det för att få fram kvadratmeterytan på taket. Vet du måtten på huset och lutningen på taket kan du också räkna ut takytan. Du behöver bara en miniräknare som kan räkna med COS.

Hur täta tak?

Så här gör du:

 1. Undersök och se varifrån det läcker.
 2. Gå ut på taket och ta bort materialet där läckan finns.
 3. Täck skadan med självhäftande papp.
 4. Använd även plastsäckar och silikon.
 5. Lägg tillbaka takpannor.
 6. Gå upp taknocken och börja lägga ut presenningen mot läckan.
 7. Spika fast presenningen.
 8. Du har tätat taket.

Share this post