Innehållsförteckning
- 1 Vad är ett Utstationeringsavtal?
- 2 Vad är svenska kollektivavtal?
- 3 Vad betyder utstationerad?
- 4 Vad menas med arbetsmarknadens parter?
- 5 Vad finns det för olika kollektivavtal?
- 6 Vad är skillnaden mellan kollektivavtal och hängavtal?
- 7 Vilket kollektivavtal har jag?
- 8 Vad innebär det att teckna kollektivavtal?
Vad är ett Utstationeringsavtal?
Detta avtal äger giltighet och tillämpning för samtliga anställda vid företaget som utför arbete inom förbundets verksamhetsområde. Arbetsuppgifter som omfattas av detta avtal kan hänföras till: starkströms-, svagströms- och hissmontörer, hissmörjare samt radiomontörer som utför monteringsarbete på montageplatser.
Vad är svenska kollektivavtal?
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor mellan en arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare och en facklig organisation. Det kan också reglera andra förhållanden mellan arbetsgivare och anställda.
Vilka är arbetsmarknadens parter i Sverige?
Arbetsmarknadens parter är de som företräder arbetstagare och arbetsgivare. Under slutet av 1800-talet började arbetare organisera sig för att påverka sin arbetssituation. Den största arbetstagarorganisationen i Sverige, LO, bildades 1898 och några år senare bildades den första arbetsgivarorganisationen SAF.
Vad betyder utstationerad?
En utstationerad arbetstagare är en person som skickas av sin arbetsgivare till ett annat land för att arbeta där under en begränsad tid. Detta innebär att om anställda åker till ett annat land för att t ex gå på en kurs eller konferens är de inte utstationerade.
Vad menas med arbetsmarknadens parter?
”Arbetsmarknadens parter” är en term som ofta används inom hela Europa avseende representanter för ledning och arbetskraft (arbetsgivarorganisationer och fackföreningar).
Vad menas med parterna?
företrädare för intressentgrupper vilka periodvis träffar avtal om löner, anställningsvillkor m.m. Kollektivavtal träffas mellan arbetsgivare eller arbetsgivareorganisation och arbetstagareorganisation. Anställningsavtal träffas mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Vad finns det för olika kollektivavtal?
Avtal anpassade efter bransch och yrkesgrupp Det finns olika kollektivavtal. Vissa avtal är stora och gemensamma för en viss bransch, yrkesgrupp eller större del av arbetsmarknaden. Men det finns också mindre, lokala kollektivavtal, som arbetsgivaren tecknar med en fackklubb på en arbetsplats.
Vad är skillnaden mellan kollektivavtal och hängavtal?
Ett hängavtal innebär att du och den fackliga organisationen är överens om att följa de avtal som gäller inom den aktuella branschen. När det gäller förmåner och villkor för de anställda är det ingen egentlig skillnad på hängavtal och kollektivavtal .
Måste man ha hängavtal?
Det finns inga lagkrav på att ha kollektivavtal. Men om du har utomstående anställda kan facket vidta s.k. stridsåtgärder, t. ex. ta ut personal i strejk, för att få dig att teckna kollektivavtal.
Vilket kollektivavtal har jag?
Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.
Vad innebär det att teckna kollektivavtal?
Det finns två sätt att teckna kollektivavtal för dig som arbetsgivare. Ni kan antingen gå med i en arbetsgivarorganisation eller teckna ett hängavtal med ett fackförbund. Som medlem i en arbetsgivarorganisation har du rätt till förmåner som bland annat rådgivning och försäkringar.