Populära

Hur sag det forsta kylskapet ut?

Hur såg det första kylskåpet ut?

I Sverige presenterade KTH-studenterna Baltzar von Platen och Carl Munters ett uppmärksammat examensarbete 1922. Det var ett tyst kylskåp utan rörliga delar vars energi tillfördes i form av värme. Processen kunde drivas av el, gas eller fotogen, och systemet var därför mer flexibelt än de som redan fanns.

Hur fungerade första kylskåpet?

Det första fungerande kylskåpet Det första de gjorde var stort och klumpigt med en osmidig rörlig del,en kulventil. En kulventil är ett stycke som reglerar flöde. Tillslut lyckades dem skapa ett mer smidigt kylskåp utan rörliga delar och det skapade världssensation. Deras arbete belönades 1925 med Polhemspriset.

När kom det första kylskåpet?

Baltazar von Platen och Carl Munters presenterade sitt kylsystem som sitt examensarbete på KTH 1922. Den här tidiga prototypen finns bevarad i labbet på avdelningen för Energiteknik. Electrolux kylskåp. Electrolux första Platen/Munters-kylskåp var vattenkylt och lanserades 1925.

När kom den första frysen?

Frysarna introducerades för hemmabruk under 1940- och 1950-talen och år 1956 presenterade Electrolux sin första frysbox, City Box. Den nya djupfrysta konsumentförpackade livsmedelsproduktionen hade kommit igång redan 1945–1946, vilket var viktigt för utbredningen av frysarna.

När kom den första frysen till Sverige?

På 1930-talet kom de första konsumentförpackade djupfrystprodukterna ut på den amerikanska marknaden. I Sverige hade kylanläggningar använts inom bryggeri-, slakteri- och mejerinäringarna men under efterkrigstiden utvecklades tekniken. I Sverige introducerades djupfryst mat 1945 av Findus i Bjuv.

Hur hanterade förvarade man maten innan vi hade kyl och frys?

Vanligtvis använde man sig av inläggning, torkning, rökning, fermentering, saltning eller kylning. Under 1800-talet utvecklades även metoder för konservering.

Vem uppfann Polygriptången?

1933 uppfanns den första “tången och spåret” av Channellock, då känt som Champion-DeArment Tool Company polygripen.

Share this post