Ny

Vad kostar Vagifem med recept?

Vad kostar Vagifem med recept?

Lägsta pris på Vagifem 10mg 18 st Vagitor är 342 kr, vilket är det billigaste priset just nu bland 7 jämförda butiker.

Vad kan man ta istället för Vagifem?

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att Vagifem vaginaltablett (östradiol) inte längre ingår i högkostnadsskyddet eftersom priset är för högt. Ovesterin vaginalkräm och vagitorier (östriol) samt Oestring (östradiol) ingår i läkemedelsförmånen och är bra alternativ.

När kan man sluta med Vagifem?

Vagifem är avsett för kvinnor vars menstruation har upphört. Om du skulle bli gravid ska du sluta använda Vagifem och kontakta läkare. Ingen känd effekt. Använd alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar.

Kan man få Vagifem på recept?

Nu har Läkemedelsverket godkänt att preparatet blir receptfritt i förpackningar om 18 tabletter á 10 mikrogram. Vagifem används för att behandla vaginal atrofi, lokal östrogenbrist i underlivet vilket kan leda till torrhet och irritation.

Varför ingår inte Vagifem i högkostnadsskyddet?

På grund av företagets höga pris utesluter TLV originalläkemedlet Vagifem 10 mikrogram ur högkostnadsskyddet. Övriga läkemedel i omprövningen av lokala östrogener kommer att kvarstå inom högkostnadsskyddet.

Är det farligt att ta Vagifem?

Användning av HRT-tabletter med enbart östrogen under lång tid kan öka risken för utveckling av cancer i livmoderslemhinnan (endometriet). Det är oklart om upprepad användning eller användning under lång tid (mer än ett år) användning av Vagifem® innebär en liknande risk.

Varför hjälper inte Vagifem?

Eftersom Vagifem inte kan ersättas av någon annan produkt, det vill säga det finns inget likamedel med exakt samma ingredienser, så har det drabbat många kvinnor som upplever att Vagifem fungerar bättre för dem än andra läkemedel mot torra slemhinnor. De flesta som drabbats är äldre kvinnor.

Är det farligt att använda Ovesterin?

Det finns uppgifter som tyder på att användning av Ovesterin 0,5 mg vagitorier inte ökar risken för bröstcancer hos kvinnor som inte har haft bröstcancer tidigare. Det är okänt om Ovesterin 0,5 mg vagitorier kan användas säkert hos kvinnor som har haft bröstcancer tidigare. Kontrollera dina bröst regelbundet.

Vad kan man använda istället för Ovesterin?

Förstahandsalternativ inom vården för kvinnor med torra slemhinnor är Oestring vaginalinlägg/vaginalring, Ovesterin vaginalkräm/vagitorium och Vagifem vaginaltablett. Oestring och Ovesterin ingår i läkemedelsförmånen, men Vagifem har dessvärre tagits bort ur högkostnadsskyddet.

Vad händer om jag slutar med Vagifem?

Om du slutar att använda Vagifem® Sluta inte behandling med Vagifem® utan att tala med din läkare. Läkaren kommer att förklara vad det innebär att sluta behandlingen samt informera om andra alternativ.

Kan man ta Vagifem varje dag?

De två första veckorna ska Vagifem® tas varje dag, sedan två gånger per vecka, till exempel onsdagar och söndagar. Applikatorn är förpackad i en hygienisk engångsförpackning som öppnas i den sida där tryckknappen finns. Applikatorn förs in i slidan tills ett mjukt motstånd känns och då trycker man på knappen.

Share this post