Ny

Vad kravs det for att bli tandhygienist?

Vad krävs det för att bli tandhygienist?

Tandhygienistutbildningen är tre år omfattande 180 högskolepoäng och leder till både yrkesexamen och kandidatexamen i oral hälsa/oral hälsovetenskap. Möjlighet finns att förlägga del av studietiden utomlands. Huvudområdet är oral hälsa och utbildningen har en nära koppling mellan teori och praktik.

Varför ska man gå till tandhygienist?

Hos tandhygienisten behandlas karies som inte behöver lagas, de tar bort tandsten, missfärgningar och plack som kan vara svåra att få bort hemma med hjälp av tandborsten. De putsar och polerar även dina tänder och fyllningar. Det är viktigt att hålla rent i munnen och ta bort beläggningar regelbundet.

Kan man bli tandhygienist om man är tandsköterska?

Eftersom att tandsköterska är en så kallad YH-utbildning och Tandhygienist är en universitetsutbildning så blir utbildningen till tandhygienist inte kortare för de som redan är tandsköterskor.

Hur ofta behöver man gå till tandhygienist?

Många besöker tandhygienisten en gång om året och många gör det två gånger om året. De som har problem med tandlossning går var tredje-fjärde månad för att få bort alla bakterier och få friska tänder igen. De unga som har gratis tandvård går ofta vartannat år till tandhygienist och vartannat till tandläkaren.

Hur ofta går man till tandhygienist?

Går du på regelbundna tandläkarbesök utan att några besvär upptäcks behöver du antagligen inte gå till någon tandhygienist. Har du däremot lätt för att få tandsten, karies eller har ett tandimplantat kan det vara bra att besöka en tandhygienist en till två gånger per år.

Kan man vidareutbilda sig som tandsköterska?

Utbildning till tandsköterska finns på Yrkeshögskolan och omfattar 325 Yhp, vilket motsvarar drygt 1,5 års heltidsstudier. Du kan vidareutbilda dig till röntgentandsköterska, operationstandsköterska eller ortodontiassistent.

Share this post