Ny

Varfor ar jag sa trott nar jag vaknar?

Varför är jag så trött när jag vaknar?

Trötthet kan ha olika orsaker Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna. Det finns olika sjukdomar som kan göra att du känner dig trött, men då brukar du också ha andra symtom samtidigt. Exempel på sjukdomar är hypotyreos och början på hjärtsvikt.

De flesta av oss har ju, trots allt, ett alarm att anpassa oss efter och just som det ringer kan tillståndet komma eftersom vi rycks ur vår REM-sömn. När detta sker har du fortfarande höga nivåer av sömnhormonet melatonin i kroppen och känner dig därför trött.

Om du är så trött att du har svårt att hålla dig vaken under dagen kan det bero på att du snarkar och har korta andningsuppehåll när du sover, så kallad sömnapné. Ibland kan tröttheten bero på att du har brist på något ämne i kroppen, till exempel järn. Järnbrist är vanligt i samband med mens.

Hur långvariga sömnproblem kan påverka hälsan?

Om du sover för lite under en längre tid kan det göra stor skada och öka risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, stroke, diabetes, försvagat immunsystem och depression. Listan över allvarliga hälsoproblem till följd av för lite sömn är lång.

Vad klassas som sömnbrist?

Sömnbesvären kan vara att du har något eller några av följande problem: Du har svårt att somna, det vill säga det tar mer än 45 minuter. Du vaknar en eller flera gånger på natten och har svårt att somna om. Du vaknar för tidigt på morgnarna innan du är utsövd och utan att kunna somna om.

Hur ska man göra för att bli morgonpigg?

Att dra sig ett par minuter kan såklart vara skönt, men att snooza för mycket kan faktiskt göra dig tröttare. När du börjar vakna till liv på morgonen så minskar ”sömnhormonet” melatonin samtidigt som nivåerna av kortisol, serotonin, dopamin och adrenalin ökar för att du ska känna dig pigg och orka starta dagen.

Vad kan sömnsvårigheter leda till?

Otillräcklig sömn har inte endast kopplats till bilkrascher, dålig arbetsprestation och humörsvängningar. Det är även kopplat till ökad risk för hjärt- & kärlsjukdomar, diabetes, fetma, psykisk ohälsa, cancer och Alzheimers.

Share this post