Innehållsförteckning
Varför har man gummiband i tandställningen?
För att hålla fast bågen i fästena används små gummisnoddar som finns i en mängd olika färger. En sådan liten gummisnodd fästs på varje tand. Normalt byts också dessa snoddar vid varje besök. Om man vill kan man också ha mer än en färg.
Vad gör man när tråden i tandställningen hoppar ut?
Du behöver vara lite försiktig med vad du äter. Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas för kraftigt. Hårda och sega saker kan göra att fästena lossnar. Om ett fäste lossnar eller går sönder ska du kontakta kliniken snarast, annars kan tänder flyttas fel eller behandlingstiden bli längre.
Kan man äta direkt efter tandställning?
Kan man äta som vanligt med tandställning? Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas alltför kraftigt. Man ska därför undvika att äta vissa hårda och sega saker. Om tandställningen skulle lossna eller gå sönder måste man kontakta tandläkaren snarast.
Hur lång tid tar det innan man får tandställning?
Det finns många moderna tandställningar att välja mellan. Behandlingstiden beror huvudsakligen på behandlingens komplexitet. Mer omfattande behandlingar bruka sträcka sig runt två år, ibland längre. Behöver tänder tas bort eller om det föreligger större bettfel blir behandlingen längre.
Vad händer i en gummisnodd om du drar i den?
När man drar ut gummisnodden sänks entropin i polymererna så att gummisnodden ska kunna sträcka sig åt det håll som den dras ifrån. Om man sedan släpper gummisnodden så kommer entropin att öka, på grund av den andra termodynamiska lagen, tills gummisnodden åter har sin grundform.
Hur länge har man gummiband i tandställning?
Hur länge används gummiband? Gummiband ska användas exakt enligt tandläkarens anvisningar. I de flesta fall räcker det inte att ha dem på nätterna. Ofta är rekommendationen att gummibanden ska sitta på dygnet runt för att behandlingsresultatet ska bli optimalt.
Kan man avbryta tandställning?
Väljer du ändå att flytta avbryts behandlingen och tandställningen plockas bort eller så får du kontakta en klinik där du ska flytta till och fortsätta behandlingen. Du kan få hjälp av din nuvarande tandläkare att få med dig information om din pågående behandling till den nya tandläkaren.
Vad kan man äta när man precis har fått tandställning?
Har man tandställning kan man äta nästan vad som helst. Det man ska undvika är hårt och segt godis som kola, karameller och liknande. Man ska också vara försiktig med råa rotfrukter som exempelvis morötter och hårda gröna äpplen.
Vad kan man äta när man fått tandställning?
Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller. Om du äter sådant kan tandställningen lossna och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen.
Hur skaffar jag tandställning?
Barn och unga upp till 22 år kan få en tandställning gratis om de har problem med bettet som gör det svårt att tugga och bita. En specialisttandläkare avgör om tandställningen är kostnadsfri. Vuxna som behöver en tandställning bekostar behandlingen själv. Dock ingår behandlingen i högkostnadsskyddet för tandvård.
Hur mycket kostar tandställning under 18?
Barn och unga upp till 22 år kan få tandställning gratis. Fråga därför er tandläkare om råd om ditt barns tänder är sneda eller sitter för tätt. Om er tandläkare anser att det kan finnas ett behov får ni träffa en specialist på tandreglering.